Lente in Rivierenland (2019)

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

Lente in Rivierenland

Door Bas van der Hoeven

Voorjaar in Rivierenland: bloeiende fruitboomgaarden, versgeploegde akkers en grazige weiden. Een bonte lappendeken die je het mooist in beeld brengt in vogelvlucht. Met een drone dus. Jos Kruisbergen, filmer voor de stichting Tweestromenland in Beeld en Geluid, gebruikt dit snorrende hoogvliegertje-met-camera steeds vaker om zijn ‘aardse beelden’ te ondersteunen.

Daarbij krijgt hij regelmatig hulp van dronepiloot Thymen Schippers. De 15-jarige kleinzoon van Kruisbergen gaat graag mee met opa.
“Hij bestuurt niet alleen de drone, maar maakt ook prachtige shots met mijn camera”, zegt Jos. “Thymen is echt een natuurtalent, maar zegt dat hij van filmen niet zijn vak wil maken.”

Als je de nieuwste film van het tweetal ziet, is dat best jammer. Thymen heeft blijkbaar talent, maar ook evenveel liefde en gevoel voor de streek als opa Jos.

Lente in Rivierenland laat zien dat in het Land van Maas en Waal en in de Betuwe landschappelijke schoonheid, recreatie en economie elkaar omarmen en versterken. Overdadige bloesem is immers de voorbode van tonnen fruit, grazige weilanden produceren vlees en melk en de rivieren dragen duizenden vrachtschepen naar hun bestemmingen in binnen- en buitenland. In zo’n afwisselend landschap wil iedereen wel fietsen, wandelen, wonen en werken.

Lente in Rivierenland laat zien hoe in het voorjaar beloften waarheid worden, hoe de natuur zich vernieuwd. Misschien is de film ook wel een voorbode van nieuw talent.
Thymen Schippers, een jonge, veelbelovende filmer; mede dankzij de genen van opa Jos Kruisbergen.

De film is te zien op: 2bg.nl