Megen noemt straat naar heilige Titus (2022)

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

Megen noemt straat naar heilige Titus

Door Nicole Megens

De Maas en Waalse chroniqueur Jos Kruisbergen trok de rivier de Maas over om in het pittoreske Brabantse stadje Megen de onthulling vast te leggen van de Titus Brandsmastraat. Kruisbergen is geen onbekende voor Megen. In het verleden maakte hij met enige regelmaat reportages en documentaires voor de landelijke televisie.

De feestelijke dag begon met een plechtige eucharistieviering in de Megense kapel van de paters Franciscanen met als gast de hooggeplaatste minister-generaal Massimo Fusarelli uit Rome. Onder de prachtige klanken van het Ave Maria in de kapel van de minderbroeders ging de stoet op weg voor de onthulling. Franciscaan Loek Bosch mocht het bordje onthullen, omdat door de paus Titus Brandsma heilig is verklaard in Rome voor zijn heldenrol in de oorlog.

Luduine Willemsen van de Karmelieten uit Oss vertelt: ‘Hij had veel contact met de arbeiders in Oss en was bij arme mensen zeer betrokken. Hij heeft de cultuur gebracht, ook in Oss, en is begonnen met een leestafel in de bibliotheek Gymnasium. Hij was ook journalist bij de plaatselijke krant.’

Cees van der Wiel van de Heemkundekring Megen, Haren en Machharen: ‘Titus heeft hier op het gymnasium gezeten en wij hebben het naambordje voor Titus aan gevraagd.’ Coby Novimagus vult aan: ‘Heel belangrijk voor Megen.’ Onder grote belangstelling onthulde Minderbroeder Loek Bosch de twee naambordjes Titus Brandsma Ereburger van Oss

De reportage is te zien op www.2bg.nl