Verliefd op Maas en Waal (2022)

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

Verliefd op Maas en Waal

Door Nicole Megens

‘Je moet Maas en Waal niet zo promoten’, krijgt cineast Jos Kruisbergen vaak te horen. ‘Het wordt veel te druk hier’. Toeristen willen maar wat graag vertellen hoe mooi ze deze streek vinden en dat ze graag door de pittoreske dorpjes en over de groene dijken willen fietsen. Of varen door ons bijzondere Rivierengebied. Koos van den Boogerd vertelt: ‘Het is hier mooi, maar wat mij betreft mogen ze wel wat meer bomen planten’. De Amsterdamse Marjolijn Salomons is enthousiast: ’Je kunt hier heerlijk varen en overnachten. Heerlijk’.

Antoon Brands geniet van de hoogstammen, de bloesems en de kippen tijdens het lopen en dat hij dat iedere dag mag zien. En zo geniet ieder op zijn eigen manier. Het zijn weer prachtige beelden; een bloeiende boom voor het Beuningse torentje en de kerk verraadt de landelijke schoonheid. Toeristen wandelen door de mooie uiterwaarden. Het is altijd genieten in het Rivierengebied.

‘Neem nou de onderaardse stromingen’, zegt Koos van den Boogerd. ‘Kijk, in de winterdag moesten wij met hoog water de wekflessen bij mijn oma uit de kelder halen, omdat de kelder vol liep met kwelwater uit de Waal. Maar we zitten 200 meter van de Maas! En als het hoog water was in de Maas, hadden we géén kwelwater in de kelder, zeg het maar.’ Het gebied is dus niet alleen bijzonder door wat men ziet, maar ook zeker door de verschillende natuurkrachten die er spelen. Kortom; het blijft een bijzondere streek om verliefd op te worden.

De film is te zien op www.2bg.nl