023 Opening Kinderboerderij Wamel (2000)

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

Opening Kinderboerderij Wamel (2000)

Door Ruud Stoeten

’t Was me het feestje wel, daar aan de Lakenstraat in Wamel. Op een zonnige nazomerdag in 2000 werd daar met een tikkeltje bombarie maar vooral ook een bloedserieuze ondertoon, de kinderboerderij geopend.

Ze hebben ervoor geknokt dat die voorziening er zou komen, het uiterst actieve bestuur van De Grote Gemeente zoals de beheersstichting heet. Vrijwilligers van velerlei pluimage hebben de handen veelvuldig uit de mouwen gestoken. De toekomstige werknemers – jonge mensen met een psychische handicap – klusten en knutselden wat er in hun vermogen lag. En dan was er ook nog (oud-)wethouder Hans van Zwam, die eerlijk toegaf dat hij in zijn ijver af en toe best eens op verschillende randjes had gebalanceerd. Van Zwam toonde zich voor de camera van Jos Kruisbergen diep gelukkig dat hij als West Maas en Waals bestuurder een zeer belangrijke bijdrage heeft kunnen leveren aan de totstandkoming van De Grote Gemeente. Op de openingsdag was hij duidelijk geëmotioneerd. En niet zo’n beetje ook.

Heel veel mensen woonden de simpele openingshandeling op die dertigste september van het jaar 2000 bij. Uiteraard waren daar de talrijke vrijwilligers die meehielpen aan de bouw, zoals onder (veel) anderen Rien van Sommeren, Sjaak Elemans en Piet van Abeelen. En dan was er ook oud-beheerder Harrie van Rijsingen die achter de schermen bergen met werk verzette. Er waren mooie woorden van Oude Gierpont-carnavalsprins Geert d’n Urste en oud-wethouder Van Zwam. Buren, vrienden en bekenden keken tevreden toe.

En natuurlijk jubelde het trotse boerderijpersoneel. Ruud Bruns bijvoorbeeld, razende foto-reporter die tussen de bedrijven door ook nog op zoek moest naar twee spoorloos verdwenen geitjes. En Kees Peters toonde zich ”blij op deze zonnige dag”, zoals hij plechtig verklaarde. En Tiny de Reuver vond ’t allemaal heel spannend. Twan Janssen had spijt als haren op zijn hoofd dat hij z’n keyboard thuis had laten liggen; reden waarom de feestelijkheden door slechts een accordeonist van een overigens vakkundige muzikale omlijsting werden voorzien.

En die geitjes? Die waren er uiteindelijk toch bij: vrolijk met strikken versierd vanwege het openingsfeest.