Oude Gierpont zet nette rijders in de bloemen (1996)

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

Oude Gierpont zet ‘nette rijders’ in de bloemen

Door Ruud Stoeten

Carnavalsvereniging De Oude Gierpont uit Wamel zet regelmatig een gave stunt op touw. Neem nou 1996. Dat jaar werd aangegrepen om ’t Veergat zoals Wamel in carnavalstijd heet, veiliger te maken. Samen met de plaatselijke politie zetten de Gierponters een snelheidscontrole op touw, die zowaar de landelijke televisie haalde. Daar zorgde onze Wamelse cineast Jos Kruisbergen voor. Met zijn filmcamera  legde hij vast hoe prins Rene 11 vele bossen bloemen uitreikte aan automobilisten die zich netjes aan de snelheidslimiet  van vijftig kilometer per uur hielden.

Speciale aandacht kreeg de vader van de prins: Fier van Verseveld. Uiteraard hield hij zich netjes aan de snelheidslimiet, want hij zat op de fiets. Maar als prinselijke vader heb je toch een streepje voor. Voor hem was er dus ook een bloemetje.

“Carnaval was er voor ons vroeger niet bij. Nu met de jeugd is dat anders”, vertelde hij voor de microfoon van Frans van Oijen.

De actie werd gadegeslagen door tal van dorpsgenoten, die zagen dat de politiemensen uit Beneden-Leeuwen de zaak erg serieus namen. En De Oude Gierpont zélf deed dat uiteraard ook. Prins René: “We willen ons dorp veiliger maken, vandaar deze ludieke manifestatie.”

De filmreportage is te zien op www.2bg.nl