001 Wat doet een prins op een kameel ? (1996)

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

Wat doet een prins op een kameel? Dat vroeg menigeen zich af in een mistig Wamel, in de tweede helft van de jaren-negentig. En nog veel méér beestenspul trok mee in die kleumende stoet door het dorp: een stel konijnen, wat pony’s en een heel stel honden.Maar Rob de Lorijn, Ruud Bruns en Bas Indenbosch wisten precies wat er ging gebeuren: Er werd op deze kille februaridag niet alleen carnaval gevierd, maar eindelijk ging ook de Wamelse kinderboerderij officieel open. En carnaval en kinderboerderij hebben toevallig wel een heleboel met elkaar te maken.
Wederom  draaide de jaarlijkse carnavalsstunt van CV De Oude Gierpont uit op een evenement dat thuishoort in de plaatselijke geschiedenisboekjes. Voorzitter Hans Janssen en de Raad van elf van de Gierpont waren het zat om te blijven wachten op de al lang geleden beloofde kinderboerderij. Die zou aanvankelijk in Beneden-Leeuwen komen maar dat werd uiteindelijk niks. Pas toen De Oude Gierpont zijn vuisten balde en besloot de boerderij te adopteren, kwam er schot in de zaak. Niet in Beneden-Leeuwen, maar in Wamel. Het oude Wit-Gele Kruisgebouwtje werd grondig verbouwd tot een prachtige accommodatie. Niet alleen om er een uitgebreid beestenspul in te huisvesten; er kwam ook een dagverblijf voor mensen met een geestelijke beperking die vanuit De Driestroom boerderij en vee verzorgen.
Carnavalsprins Marcel (die van de kameel) heeft de boerderij samen met de Driestroom-mannen Rob, Ruud en Bas officieel geopend en een naam gegeven: D’n Urste Pas (het gebied was heel lang geleden een oude pas met sloten en bomen). Het is destijds allemaal op de film gezet door onze cineast Jos Kruisbergen. Hij kwam de opnamen tegen tijdens het digitaliseren van oude filmbeelden. En maakte daar op de vooravond van carnaval 2015 een prachtig filmpje van. Wie dat filmpje vandaag bekijkt, kan niets anders dan concluderen dat het initiatief van De Oude Gierpont van jaren geleden heeft geleid tot een enorme aanwinst voor Maas en Waal. Heel Wamel is er nog steeds kind aan huis en iedereen kent de Driestroom-mensen die de boerderij bijna dagelijks draaiend houden.

Jos Kruisbergen heeft de het hele project gedurende de jaren van bouw tot opening gefilmd. Met enige regelmaat zullen meer reportages over die periode terug te zien zijn op deze website.