Opening bassisschool De Beundert (1996)

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

 

Vleugje nostalgie rond nieuwe Beundert

Door Ruud Stoeten

Zo af en toe merk je een vleugje nostalgie in dat aardige filmpje over de Beuningse school De Beundert. Neem nou onderwijswethouder Henk Peereboom. Ooit was hij een verdienstelijk leerling op de ‘oude jongensschool’; hij haalde er keurige cijfers, getuige een oud schoolrapport dat directrice Talja Kors had opgediept. Peereboom heeft het oorspronkelijke dorpsschooltje langzaam maar zeker zien opgaan in het basisonderwijs. “Daardoor ben ik toch wel geraakt”, bekent hij voor de camera van onze documentairemaker Jos Kruisbergen.

Ja, ook Beuningen is ‘groot’ geworden. In het jaar 1996 toen Kruisbergen de beelden maakte, was de gemeente uitgegroeid tot 16.000 inwoners en telde ze negen basisscholen. Overigens: zonder dat de rust en de landschappelijke schoonheid van het dorp er erg onder te lijden hadden.

Het oorspronkelijke schoolgebouw werd in 1971 geopend (Kruisbergen laat daarvan nog leuke foto’s zien). Vijftien jaar later al was een ingrijpende aanpassing nodig en in 1996 werd er een compleet nieuw gebouw in gebruik genomen: een gevolg van de groei van het dorp en daarmee ook de noodzakelijke uitbreiding van het winkelhart.

Vraag  aan oud-leerlinge Elly Litjes hoe ze zich voelt: ook haar zoontje is op De Beundert terechtgekomen en krijgt daar les van dezelfde leerkrachten als zij. “Leuk”, vindt Elly dat.

De opening van de nieuwe school in oktober 1996 (precies 25 jaar na de ingebruikname van de oude school) draaide uit op een leuk feestje. Leerkrachten ‘knipten’ het gebouw open; wethouder Peereboom prikte een stel ballonnen kapot waarna een massa van die blauwwitte hemelbestormers werd losgelaten. Draaiorgel De Korsikaan maakte met zijn mooie muziek de mensen blij, De kinderen, gestoken in fraaie blauwe school-T-shirts, zongen hun feestlied en snoepten van het lekkers dat ze kregen voorgezet.

Dit kersvers gemonteerde filmpje heeft inmiddels heel wat historische waarde: de kinderen van toen zijn nu volwassen; hun ouders wellicht al opa en oma…