We gaan weer naar school net als in 1996

De scholen zijn weer begonnen. En tegelijkertijd is het ook afgelopen met de vakantierust op de weg. Kindertjes fietsen wat onwennig van huis naar school en omgekeerd; andere weggebruikers zien zich geconfronteerd met beginnende verkeersdeelnemertjes die nog moeten wennen aan de drukte op straat.
Soms halen ze de meest onverwachte fratsen uit als ze voorbij fietsen. Kortom: het is een beetje gevaarlijk op de weg voor al dat kleine grut. Daarover maakte Jos Kruisbergen een filmreportage. Dat gebeurde in 1996, maar het gevaar op de weg is na al die jaren nog steeds hetzelfde.
Het is al weer een historisch filmpje. Basisschool De Laak in Wamel is er nog steeds, maar de kinderen die destijds voor Jos Kruisbergens camera stonden, zijn intussen volwassen geworden. In 1996 werd het begin van het schooljaar aangegrepen om aandacht te vragen voor het gevaar dat jonge kinderen op straat lopen. Politieman Ben Derks vertelt voor de camera dat hij op die eerste schooldag in Dreumel een snelheidscontrole heeft gehouden. Meer dan tien van de automobilisten reden daar met een te hoge snelheid de school voorbij. Eentje had zelfs 75 kilometer per uur op de teller staan.
Een door Veilig Verkeer West Maas en Waal op touw gezette actie was dus wel op zijn plaats, liet voorzitter Jos Gielen weten. Toenmalig wethouder Piet van Toor kwam met nuchtere cijfers, Destijds werden er in Nederland 1500 dodelijke verkeersslachtoffers geteld, van wie honderd van de basisschoolleeftijd. En maar liefst 40.000 verkeersgewonden.
Bij de Wamelse school werd daarom aan automobilisten gevraagd om langzaam en rustig te rijden. Er werd een stoplicht ontstoken, officials stapten dwars door een papieren verkeersbord en de schooljeugd zelf liet honderden ballonnen los.