Tonnie, haar laatste wens (2024)

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

Tonnie, Haar Laatste Wens

Het was een dag van herinnering en eerbetoon toen Albert Brand, samen met enkele familieleden, zijn geboorteplaats Wamel bezocht. Deze speciale gelegenheid was gewijd aan het vervullen van de laatste wens van zijn moeder, Tonnie Zondag, die recentelijk in Maassluis was overleden. Haar uitdrukkelijke wens was dat haar as zou worden uitgestrooid in haar geliefde geboortedorp, waar ze zoveel mooie jeugdherinneringen had, vooral aan het klooster Huize St. Henricus.

Voor Geramé Wouters, die al dertig jaar in Groningen woont maar oorspronkelijk ook uit Wamel komt, was het een bijzonder emotionele dag. Hoewel ze als kind na twee jaar uit Wamel vertrok, voelde de terugkeer naar haar geboortegrond heel speciaal. Haar regelmatige bezoeken aan haar tante in Maassluis hadden haar verbonden gehouden met haar verleden. Op deze stralende dag was het moment aangebroken om de as van Tonnie uit te strooien, een intiem en bezinnend ritueel dat diepe emoties losmaakte en warme herinneringen opriep.

De dag kreeg voor Geramé een extra dimensie toen ze ontdekte dat Wamel een belangrijke rol had gespeeld tijdens de bevrijding in 1944. Het dorp was destijds een frontlinie, een feit dat volgens haar te weinig aandacht krijgt in de geschiedschrijving. Deze onthulling versterkte haar band met Wamel en gaf de dag een extra betekenisvolle lading.

Het uitstrooien van Tonnies as werd een symbolische terugkeer naar hun wortels, een laatste eerbetoon dat liefdevol werd vastgelegd. De reportage van Jos Kruisbergen over deze bijzondere dag, vol met momenten van bezinning en herdenking, is te zien op www.2bg.nl.