Toon en Rien: ooit samen in bed, nu samen op het kerkhof (2022)

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

door Bas van der Hoeven

Toon en Rien: ooit samen in bed, nu samen op het kerkhof

Toon en Rien Brands onderhouden samen het rooms-katholieke kerkhof van Wamel. Jos Kruisbergen kwam een weekje langs en sprak met de broers over leven en dood terwijl ze 55 kuub grind rond de graven strooiden: met drie, vier kinderen in één bed, een trein naar de maan en vanzelfsprekende broederliefde.

Voor mannen die in het dagelijks leven brieven en ansichtkaarten rond brachten hebben de gebroeders Brands een enorme conditie. De  een na de andere kruiwagen sjouwen ze vol met grind en strooien het uit tussen de graven in hartje Wamel.

Rien woont in Beneden-Leeuwen waar hij jarenlang meehielp het de velden van voetbalclub Leones te onderhouden. “Ik kwam met de post vaak langs het kerkhof hier in Wamel en dan zag ik een jongen alleen aan het werk. Ik dacht: ik ga die jongen helpen. Bij Leones hebben ze vrijwilligers genoeg.”

Toon woont in Maasbommel. “Mijn broer belde me op of ik hem kwam helpen. Ach, hij kan niet zonder mij. Dat was bij de post al zo, daar werkten we ook al samen. Thuis lagen we vroeger samen. Je weet wel hoe dat toen ging. Je sliep vaak met drie of vier kinderen in één bed.”

Sinds 2005 onderhouden Rien en Toon het kerkhof samen. “Ze zeggen dat het haat en nijd is tussen de waalkant en de maaskant, maar dat valt best mee. Bij ons wel tenminste”, zegt Rien.

Ze hebben veel vertrouwen in de toekomst. Toon: “Kerken gaan dicht, maar de kerkhoven zullen de komende jaren wel openblijven. Maar ja, je weet het maar nooit. Niemand weet wat de toekomst brengt. Mijn schoonzoon zegt dat we straks met de trein naar de maan gaan.”