Visles van Wamelnaar Ruud Verwoert (2005)

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

Door Bas van der Hoeven

Visles van Wamelnaar Ruud Verwoert

Aan de drukste waterweg van Europa vindt Ruud Verwoert rust. De Wamelnaar is regelmatig aan de Waal te vinden met zijn hengel. In het voorjaar van 2005 zochten cineast Jos Kruisbergen en geluidsman Geert Megens de sportvisser op om de geheimen van een wonderbare visvangst te ontsluieren.

Voeren dat scheelt en je moet bij wassend gaan vissen, zo vertelt Verwoert. Omdat de vis dan actief op zoek is naar voedsel in de ondergelopen weilanden. ‘Ze zoeken pieren op nieuwe grond, op andere plekken zijn die op.’ De gevangen vis gaat in een emmer water naar de Putting, viswater van hengelsportvereniging Haal op. ‘Dan kunnen we ze van de zomer nog een keer vangen’, zegt de sporthengelaar.

Als het niet om de vis gaat, waarom zit Ruud Verwoert dan zo vaak aan het water. ‘Voor de rust. Binnen heb ik niks te doen, buiten daar is het veel mooier en je vangt altijd wel wat.’