Het digitaal opslaan van al ons beeldmateriaal is al een heel eind gevorderd (2011)

Het digitaal opslaan van al ons beeldmateriaal is al een heel eind gevorderd. Jos Kruisbergen heeft inmiddels meer dan driekwart van de filmbeelden in ons archief (waaronder de banden van alle belangrijkste films) omgezet in digitale bestanden. Voor de veiligheid zijn daar weer kopieën van gemaakt. Datzelfde geldt voor de filmpjes, reportages en  portretten die op onze vernieuwde website kunnen worden bekeken.

Intussen is Jos Kruisbergen flink vertrouwd geraakt met de apparatuur waarmee die klus wordt geklaard. Vooral ook dankzij onze technisch adviseur Theo Kooijmans die hem zo nodig dagelijks bijstaat. De digitalisering is een kostbaar project, maar wij willen niet dat de unieke beelden van Jos Kruisbergen voor het nageslacht verloren gaan. De Lionsclub Maas en Waal zette enkele jaren geleden voor onze stichting een Spinningmarathon op touw; die leverde 15.000 euro op voor ons digitaliseringsspaarpotje. Dat potje is al enige tijd leeg en we zijn hard op zoek naar meer donateurs, gulle gevers en subsidiënten.

Het afgelopen jaar hebben wij weer tientallen persberichten rondgestuurd naar gemiddeld zo’n vijftien media: kranten, weekbladen, lokale en regionale omroepen en informatiewebsites. Dat heeft geleid tot publicaties in vooral Maas en Waal maar ook in onder meer de Betuwe, Nijmegen, het Rijk van Nijmegen, Noord-Brabant en de Bommelerwaard. De film De Rivier kreeg zelfs landelijke bekendheid!

De regelmatige filmvoorstellingen in cultureel centrum D’n Bogerd in Druten blijken een onverminderd doorslaand succes. Het gratis toegankelijke filmavondje ZieneMaasenWaal is levert niet zelden een tot de nok toe gevulde Rabozaal op. Nog steeds zorgen deze voorstellingen voor flink wat nieuwe donateurs; we hebben er nu meer dan 400! Natuurlijk blijven we daarnaast doorgaan met het verzorgen van filmavonden in zorg- en ouderencentra.

Kortom: Tweestromenland in Beeld en Geluid leeft als nooit tevoren. Het gaat uitstekend met onze stichting. Met dank aan onze donateurs, sponsoren en subsidiënten, maar vooral ook aan al onze vrijwilligers, die hun uiterste best doen om alles van een leien dakje te laten lopen.