Maas en Waal op stoom (2011)

Maas en Waal weer onder stoom
Het Land van Maas en Waal krijgt zijn oude stoomtrammetje terug. Ook het tramstation en andere gebouwen in halteplaats Druten worden in oude glorie hersteld. Denk daarbij aan het pand van bakker Van Os, het postkantoor, een boerderij en een rijtje arbeidershuisjes. Kortom: het wordt weer net zoals vóór 1934.

Wanneer het zover is? ’t Kan nog wel even duren. Maar ze zijn druk bezig, de leden van de Modelspoorwegclub Maas en Waal. Regelmatig zijn ze aan het klussen in hun clubgebouw, dat is ondergebracht in het Boven-Leeuwense kulturhus D’n Dulper. Daar krijgt het tramlijntje Nijmegen-Wamel langzaam maar zeker opnieuw gestalte: schaal 1 : 64.

Wie in oktober 2010 kwam rondneuzen op de open dag van de MSC, heeft al een tikkeltje meegekregen van de plannen. Er was toen een grote tentoonstelling op touw gezet rond de viering van het 25-jarig bestaan. Onze documentairemaker Jos Kruisbergen legde het vast in boeiende beelden en liet treintjesfanaten aan het woord.

Modeltreinen hebben iets magisch. MSC-voorzitter Maarten Schermij Legt uit: als je zoals hij bent opgegroeid in de buurt van spoorstaven, kun je ermee worden besmet. Voor Hans Louvet is deze hobby een manier om een stukje geschiedenis terug te halen. “Het gaat niet alleen om het bouwen, maar ook om het ontdekken van hoe het destijds was: de architectuur, de vervoermiddelen, de verkeersborden, de manier hoe mensen werkten en gekleed waren.”

En dat gevoel van nostalgisch herbeleven overkomt je als je ziet wat de treintjesmensen in hun vrije tijd met bloed, zweet en tranen hebben geconstrueerd: levensechte landschappen, stations, winkelstraten, bergketens, tunnels en bruggen. En in die decors razen ze rond: treintjes, trams en andere voertuigen: van metaal, kunststof, zelfs van hout. En Eric Vrij pronkt trots met zijn Legotreinverzameling. Ook in de decors is volop beweging: op de kermis, in de machinefabriek, op de stations.

Terwijl jeugdige bezoekers bezijden de emplacementen fanatiek proberen hun rangeerdiploma te halen, formuleert Hans Louvet zorgvuldig een antwoord op de vraag van Jos Kruisbergen: “Als je hiermee bezig bent, komt dan het gevoel van kind-zijn weer terug?” Louvet: “Als ik achter de knoppen zit, dan wel. Maar als ik aan het bouwen sla, dan is het een serieuze hobby: bezig zijn om de geschiedenis te pakken.”