Nieuws – Kinderen van De Leeuwenkuil dansen het schooljaar uit (2011)

Ze hebben het geweten, daar in Beneden-Leeuwen. Ineens stroomde het Dorpsplein vol kinderen die er massaal een perfecte dans op de keien zetten. Het was een heuse flashmob, op touw gezet door de plaatselijke basisschool De Leeuwenkuil, die daarmee letterlijk het schooljaar uit danste. Op deze woensdagmorgen draaide het uit op een kort, spontaan feest dat insloeg als een bom.
Flasmobs hebben de eigenschap dat tot het laatste moment geheim blijft dat er op een bepaalde plek iets wordt ondernomen door een grote groep mensen. Maar ja, hou het maar eens voor je als je op school onder leiding van heuse dansmeesters een week lang aan het oefenen bent geweest.
Dus: heel veel vaders, moeders, grootouders en andere nieuwsgierigen stonden al klaar met foto- en filmcamera’s in de aanslag. Zo ook onze cineast Jos Kruisbergen. Hij maakte een filmreportage die op deze website kan worden bekeken.

Juf Dayenne van de Geijn is van tevoren een tikkeltje onzeker. Ze bekent eerlijk dat ze toch wel een beetje de kriebels heeft. “Ik weet niet of ’t allemaal wel goed zal komen…” Ook sommige kinderen twijfelen een beetje. Lucas van de Water: “Ik denk dat het wel leuk wordt.” Maar als je even doorvraagt: “Ik denk toch dat ’t niet veel wordt…”
Lucas krijgt géén gelijk. Ineens golft er keiharde muziek over het plein en voeren 450 kinderen een kleurrijke dansmanifestatie uit. De mensen die ernaar staan te kijken, worden meteen aangestoken. Ze blijken hun benen bijna niet stil te kunnen houden en wiebelen enthousiast mee. “Een kippenvelmoment”, zo klinkt het. “Moeten ze vaker doen!”
Dat vindt ook de West Maas en Waalse burgemeester Thomas Steenkamp. “De school timmert hiermee goed aan de weg”, zegt hij. “Dit is een geweldige promotie voor De Leeuwenkuil, voor Beneden-Leeuwen en voor heel Maas en Waal.” En niet zonder trots vertelt hij dat ook zijn eigen zoon Thomas junior zich onder de dansers bevindt.
Achteraf vinden de schoolkinderen dat het allemaal prima is gegaan. “Toch wel leuk”, reageren zelfs de grootste pessimisten. “Vooral omdat er zoveel mensen zijn komen kijken.”
Voor de kleine Roos Banken kan de dag helemaal niet meer stuk. Op deze zesde juli is ze zeven jaar geworden. Dat heeft ze geweten: door 450 kinderen wordt ze toegezongen.

En of dit dansfeest nog eens vaker zal worden gehouden? “Volgend schooljaar hebben we de dans als cultureel onderdeel op het programma staan”, zegt juf Dayenne. “Dus: wie weet…”