Ziene Maas en Waal woensdagavond 15 November 2017 (VOLGEBOEKT !!)

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

Fotograaf Jan Rikken en Leste Mert in ZieneMaasenWaal

Fotograaf Jan Rikken en de Leste Mert: het zijn de ingrediënten van de eerstvolgende filmavond van ZieneMaasenWaal, op woensdagavond 15 november in D’n Bogerd in Druten. Voor veel bezoekers zal het een feest der herkenning worden. De vele documentaires van filmkunstenaar Jos Kruisbergens zijn vermaard en trekken al sinds jaar en dag volle zalen.

Zoals gebruikelijk krijgen donateurs van de Stichting Tweestromenland in Beeld en Geluid de kans om vroegtijdig plaatsen te reserveren; daarna kunnen andere belangstellenden via de website 2bg.nl een plekje in de zaal vastleggen. Zoals altijd zijn ook nu de toegangskaartjes gratis, mits ze van tevoren zijn gereserveerd.

De zaal gaat op die vijftiende november om half acht open; de voorstelling begint om acht uur.

De hoofdmoot van het programma bestaat uit Jos Kruisbergens film Bewogen beeld van een fotograaf uit 2003. Die draait om de vorig jaar overleden Gelderlander-fotograaf Jan Rikken. Jos Kruisbergen volgde hem tussen 1997 en 2002 op de voet tijdens zijn werk voor de krant in Maas en Waal. Jan Rikkens foto’s vormen de rode draad; elk plaatje vertelt een verhaal, dat in de film tot leven komt. We zien ganzenkuikens die uit hun ei kruipen, lachende kinderen en stoeiende paarden. Maar ook actualiteiten: de benoeming van ‘Verdienstelijke Wamelnaars’, de Jan de Koele-zwemtocht, het 70-jarig bestaan van Huize Elisabeth, de onthulling van het oorlogsmonument in Heerewaarden, verkeersongevallen. De Gelderlander schreef over de film: “Jan Rikken legt de emoties vast. Jos Kruisbergen ook.”

De Leste Mert in Druten is de laatste regionale vee- en jaarmarkt in het Land van Maas en Waal. Een feest dat zijn weerga niet kent. Het gaat hier om een traditie die al een kleine 200 jaar stand heeft gehouden, en waarschijnlijk zelfs een nog veel langere historie heeft.

Filmkunstenaar Jos Kruisbergen bekeek de markt door de lens van zijn camera, om ‘voor de eeuwigheid’ vast te leggen wat er tussen 1999 en 2011 op die dag in november gebeurde. Het werd een prachtige filmreportage over een kostelijk volksfeest; een manifestatie die méér is dan 20.000 bezoekers, honderden kraampjes met koopwaar, een kermis en een stel beesten aan een touwtje.

Vroeger was de Leste Mert vooral een paardenmarkt. Paarden zijn er nog steeds te vinden, maar ook koeien en een massa kleinvee. De handel in dat beestenspul mag eigenlijk geen naam meer hebben: de dieren staan er vooral voor de sier en vanwege de nostalgische gedachten die ze oproepen. De ‘mert’ is tegenwoordig een groot volksfeest, een ontmoeting van Drutenaren en oud-dorpsbewoners. Met sfeer, de nodige borreltjes, blije gezichten en vooral ook: erwtensoep: dik en gevuld met verse prei en andere groenwaren en worst en stukken mals varkensvlees. Het wordt in Jos Kruisbergens film allemaal belicht.

 

Trailers van de beide documentaires zijn te zien op de website www.2bg.nl.