Marleen: de mooiste prinses van Nederland (2017)

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

Marleen: de mooiste prinses van Nederland (2017)

Door Ruud Stoeten

“Het had al lang eerder moeten gebeuren. Michel de Groot van De Wurmensoppers knikt grijnzend. Een dáme die tijdens de dolle dagen en daarna leiding geeft aan Soppersland: de Wijchense kerkdorpen die in normale omstandigheden Bergharen en Hernen-Leur worden genoemd.

Marleen heet ze, de carnavalsprinses. Marleen d’n Urste. Ze is de mooiste prinses van Nederland, zo is geheel partijdig vastgesteld. “En ik heb haar zelf uitgezocht”, zegt Wurmensopper Michel de Groot schalks. Het was een uitstekende keus, vindt hij achteraf bezien: “Marleen is een heel gezellige vrouw, ’n héle goeie…”

Cineast Jos Kruisbergen dompelde zich in het begin van carnavalsjaar 2017 helemaal onder in het wurmengesop tussen de rivieren. Het feit dat de dorpen deze keer een prinsessenfeestje hadden, was één van de aanleidingen. Maar ook de optocht was waard om te worden vastgelegd voor het nageslacht. Daar liepen dit jaar maar liefst 657 mensen in mee; er waren 47 startnummers uitgegeven. “En er staan dan ook nog eens een heleboel mensen langs de kant”, zo klinkt het.

Tja, en dan de lieftallige Marleen zelf. Ze blijft er alles behalve nuchter onder en ondergaat haar prinsessenbestaan als in een roes. Ze vertelt Jos Kruisbergen hoe ze een tijdje geleden min of meer werd overvallen door de ‘geheime raad’, die haar hand kwam vragen: voor één jaar. Ze zei dat ze dat wel wilde en zo kon het gebeuren dat ze tijdens de carnavalsoptocht de feestelijkheden bekeek vanuit een enorme metalen wurm die door de dorpen werd getrokken.

“Geweldig om deze eervolle taak te mogen vervullen”, zegt ze voor de camera. “Hartverwarmend wat er met je gebeurt, dat enthousiasme waarmee je wordt omgeven.” Carnaval heeft voor haar een diepere betekenis dan alleen lol maken en doordrinken. “Met elkaar optrekken, samen carnaval vieren, iedereen in de dorpen is erbij betrokken, van jong tot oud.”

Wurmensoppers-voorzitter Pierre Basten ziet het allemaal tevreden gebeuren. En dat is best iets om trots op te zijn. De dorpen behoren dan wel allemaal tot de gemeente Wijchen; er is toch sprake van een lichte onderlinge spanning, een klein beetje strijd, zo af en toe. Behalve dan met carnaval. Basten vertelt dat de eenden van Bergharen en de kippen van Hernen elkaar 45 jaar geleden hebben gevonden. “Eenden en kippen, ze zijn allemaal tuk op wormen. Om die een beetje smakelijk te maken, moet je ze soppen, die wormen.” En dat was dan ook wat er gebeurde: met z’n allen wormen soppen, in De Tolbrug op de scheiding van beide dorpen. En de carnavalsvereniging was een feit.

De optocht is één van de vele wapenfeiten die de vereniging op haar geweten heeft. Piraten, steltlopers en bankovervallers trekken voorbij. Alsmede (après-)skiërs, Pippi’s Langkous, smiley’s, Tirolers en ballonvaarders. De vriendengroepen hebben flink uitgepakt, anno 2017.

En ’t zal niet voor het laatst zijn dat de Wurmensoppers hun Soppersland laten deinen. Want het is een hechte en solide club. Michel de Groot: “Kijk alleen maar eens naar onze Raad van Elf. Die bestaat uit achttien man. Niemand wil eruit…”