010 Betonstort kinderboerderij Wamel (1999)

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

Weer een piepklein hoofdstukje in het geboorteverhaal van de Wamelse kinderboerderij De Groote Gemeente. We schrijven 1999; onze cineast Jos Kruisbergen filmde het storten van beton voor de fundering van de nieuwe attractie.

Uiteraard waren ook de toekomstige gebruikers, dierenverzorgers en andere betrokkenen erbij. Vooral de mensen met een verstandelijke beperking van Stichting De Driestroom vonden het een enorm spannende dag, zo valt af te leiden uit het commentaar van onder anderen Rob en Ronald.

En dan is er buurtbewoner Jan Zondag, die vertelt hoe deze plek er vroeger uit zag. Het was een weiland, “hier hebben we nog gevoetbald”, vertelt hij voor de camera van Jos Kruisbergen. En hij herinnert zich nog goed dat geitenhouders (‘kleine sikkenboeren’ noemt hij ze) hier gras voor hun dieren haalden.

Jan van der Cruijsen van de Stichting Kinderboerderij constateert dat de weg nu bijna vrij is voor de nieuwbouw van de kinderboerderij. “Die is voor de winter een heel eind klaar”, voorspelt hij. “In het voorjaar van 2000 gaat dan de beplanting de grond in en kunnen de paden worden aangelegd.”

Ook hij herinnert zich nog veel over her terrein aan de Lakenstraat, dat tegen de kern van het dorp aanschurkt. In de eerste helft van de vorige eeuw had ’t de naam ‘De Donkere Pas’. In de crisisjaren-dertig werd het gebied beplant en voorzien van sloten in het kader van de werkverschaffing.

Nu, in het voorjaar van 1999, zijn er enorme machines neergestreken, die een mooie plak beton neerleggen op de plaats waar inmiddels al een flink aantal jaren een pracht van een kinderboerderij staat.

Wordt vervolgd.