009 Ruud van de kinderboerderij hoort er helemaal bij (1999)

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

U weet het al veel langer: Jos Kruisbergen heeft zijn hart verpand aan de Wamelse kinderboerderij. Met zijn filmcamera in de aanslag volgde hij jaren lang de bouw van dat beestenspul. En dat leidde tot talrijke reportages over gebeurtenissen en de mensen die op de een of andere manier verband houden met De Grote Gemeente (zo heet de kinderboerderij). Het is de bedoeling dat al die korte stukjes ooit worden samengevoegd tot één grote documentaire.

In 1999 trok hij een dag op met Ruud Brunst. Deze verstandelijk beperkte knul maakt deel uit van De Strang, de organisatie die de exploitatie van de kinderboerderij op zich heeft genomen.

De Strang-cliënten houden zich in Wamel bezig met allerlei werkzaamheden en staan er middenin de maatschappij. Regelmatig lopen ze stage in bedrijven in de regio. Zo was Ruud in dat jaar 1999 flink in de weer bij Global Paint Products in Beneden-Leeuwen. Jos Kruisbergen filmde daar een gemiddelde werkdag.

Kruisbergen had met zijn vriend Ruud Brunst afgesproken dat hij ’s morgens vroeg bij hem langs zou komen. Als Jos het terrein op komt rijden, staat zijn makker dan ook voor het raam naar hem te zwaaien. “Ruud heeft de hele morgen nog niks gedaan”, zo wordt er speels gemopperd in het huis waar Ruud begeleid woont. “Hij loopt steeds naar het raam om te zien waar je blijft!”

Maar bij Global Paint Products wordt al snel duidelijk dat Ruud bepaald geen broertje dood heeft aan werken. Hij vindt het allemaal fantastisch in de verffabriek. De hele dag loopt hij er rond met een enorme grijns op zijn gezicht. En hij bezorgt zijn collega’s met die blije lach en z’n verhalen ook heel veel lol, vertelt Patrick Peters van Global.

Ruud begraaft zich anderhalve dag per week tussen duizenden ronde en vierkante lijm- en verfemmers om die zorgvuldig van de juiste stickers te voorzien. En als hij daarmee even niet verder kan, ruimt hij zijn werkplek netjes op en maakt de boel brandschoon met stofzuiger en bezem. Het resultaat maakt hem trots. Net zoal hij trots is op zijn eigen kastje: een locker met een groot hangslot erop. Daarin ligt aan het begin van de dag zijn werkkleding netjes op hem te wachten: de witte stofjas, z’n werkschoenen en wat dies meer zij. En als het werk klaar is, dan gaat alles weer netjes achter slot en grendel.

Wordt vervolgd