008 Ronald witwasser bij de politie (1999)

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

Door Bas van der Hoeven

Ronald Litjens, erkend witwasser bij politie.

De film is uit de vorige eeuw. In Beneden-Leeuwen was nog een politiepost bij De Rosmolen. Ronald Litjens was daar erkend en gewaardeerd witwasser in overheidsdienst. Hij zorgde dat de politieauto’s weer glimmend schoon de straat op gingen. In de film van Jos Kruisbergen zien we hoe Ronald, ook werkzaam bij de Kinderboerderij Wamel, meer klusjes doet op de politiepost. Teuni van Oord vertrouwt hem de interne en externe post toe. Ronald zorgt dat alle brieven op de juiste plaats belanden.

Maar het liefst staat hij met rubber laarzen aan auto’s te wassen. Met emmers sop en met de hogedrukreiniger. Tussendoor vertelt hij over zijn hobby’s en zijn leven. De film is een mooi portret van een jongeman die voor de camera even heel bijzonder wordt. Na bijna twintig jaar is het ook een nostalgisch inkijkje in de wereld van toen, waarin de politie nog je beste vriend was.