007 Grote Gemeente meer dan alleen een kinderboerderij (1999)

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

Grote Gemeente meer dan alleen een kinderboerderij (1999)

Door Ruud Stoeten

Reken maar dat er hard wordt gewerkt, daar in en rond de Wamelse kinderboerderij De Grote Gemeente. Hier huist ook dagverblijf De Strang voor mensen met een verstandelijke handicap. En dat is een plek waar van alles gebeurt. Uit het filmpje dat onze filmmeester Jos Kruisbergen in 1999 maakte, blijkt dat daar de handen flink uit de mouwen worden gestoken.

Zowel binnen als buiten het gebouw gebeuren allerlei nuttige dingen. We zien medewerkers nauwgezet mooie houten bankjes in elkaar zetten. Binnen zit ook Johan. Hij neemt de telefoon aan en beheert de kas: een simpel blikje waarin het personeel trouw z’n koffiegeld deponeert. Johan telt de euro’s regelmatig en brengt ze keurig naar de bank, mét zijn tot op de laatste cent bijgewerkte boekhouding. Vandaag gaat het om € 11,65. Raboman Peter Post neemt het graag in ontvangst,

Dan zoomt Jos Kruisbergens camera in op Twan. Die doet niets liever dan zingen en hout zagen. Met een grote spanzaag worden dikke boomtakken kortgemaakt en in de kruiwagen geladen. Uiteraard wordt het daarna keurig netjes bij de klant thuis afgeleverd. Twan neemt voor het zware werk een collega mee en samen vervoeren ze de brandhoutlading naar de andere kant van het dorp, pronkend met hun spierballen. Want voor dit werk moet je sterk zijn. Héél sterk.

Ach, en ze doen daar in De Strang uiteraard hun eigen wasje. Want handdoeken en overalls moeten zo af en toe worden verschoond, toch? En het is een heel huiselijk gezicht als je die spullen aan het wasrek in de wind ziet wapperen.