Het Tielse Fruitcorso is het mooiste corso van Nederland. Dat zegt een oude dame in een rolstoel, die helemaal vanuit Amsterdam naar het Rivierenland is gekomen om te genieten van een uitbundige hoeveelheid fleur en kleur die als een lint door de Tielse straten trekt.
Het verhaal speelt in het jaar 2000 toen het Fruitcorso z’n veertigjarige jubileum vierde in aanwezigheid van koningin Beatrix.
Streekcineast Jos Kruisbergen was er ook bij. Uiteraard. Jarenlang filmde hij het corso voor RTL-televisie en voor onze Stichting Tweestromenland in Beeld en Geluid. Aan de vooravond van de 52e aflevering in 2012 monteerde hij de mooiste beelden van twaalf jaar geleden aaneen tot een boeiende documentaire.
Kruisbergen trok wekenlang op met een groep wagenbouwers en zag de corsowagen langzaam groeien.
Vrijwilligers klimmen bomen in om meelbessen te plukken, die later besje voor besje van de trossen moeten worden geknipt. Intussen wordt er in een loods keihard gewerkt: lassers, papier-machémakers, schilders, tekenaars en nog veel meer mensen zorgen ervoor dat de bessen, zaden en ander klein spul stevig op het frame kunnen worden vastgeplakt. Pas na dat priegelwerk kunnen het fruit en de groenten worden bevestigd: van druiven tot bloemkolen, van pruimen tot knoflook, van appels tot paprika’s. Vooral gedurende de laatste dagen en nachten voor het corso worden de handen massaal uit de mouwen gestoken. Soms wel 120 mensen – van kleine kinderen tot hoogbejaarden – werken zich uit de naad om de wagen op tijd klaar te krijgen.
En dan het moment van de waarheid: het pronkstuk is klaar en kan in het holst van de nacht héél voorzichtig de loods uit worden gereden. “Da’s het mooiste moment voor de plakkers”, zegt Riet van Groenestijn die al jarenlang deel uitmaakt van het leger van wagenbouwers. Er zijn veel meer van die ouwe getrouwen. Zoals Cor de Vree, die al 23 jaar meedraait.
En dan trekt het corso voorbij. De koningin geniet er duidelijk van, en zeker ook een trotse burgemeester Ed van Tellingen en de duizenden belangstellenden langs de route.
“Uniek”, zo klinkt het. “Dit is uniek in de wereld!”