Nooit lid geweest, maar toch erelid (2007)

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

Beetje vreemd, maar wel bijzonder; ineens loopt hij springlevend door het beeld alsof hij nog steeds volop aanwezig is in het aardse leven. Pater Wouter Heuft, een bijzonder mens en een bijzondere geestelijke, overleed eind oktober 2013, maar zes jaar daarvóór stond hij nog met beide benen in de wereld. Jos Kruisbergen filmde hem in de Drutense Ewaldenkerk tijdens een feestconcert van de gemengde zangvereniging Orpheus.

Pater Wouter Heuft werd liefkozend de ‘pater in de pij’ genoemd. Hij droeg de eenvoudige maar opvallende kledij om herkenbaar te zijn als ‘man van God’, maar ook wel omdat hij vond dat een pij gemakkelijk zít’. Pater Heuft had twee van die pijen: een sleets exemplaar vol met gestopte gaten, en een ‘zondags’ exemplaar.

Die laatste pij droeg hij in 2007 tijdens het feestconcert van Orpheus. Hij was benoemd tot erelid. “Terwijl ik nooit lid ben geweest”, onthult hij glimlachend voor de camera van Jos Kruisbergen. Wel voelde hij zich enorm betrokken bij het muziekgezelschap. Zo heeft hij 30 jaar lang, totdat zijn gezondheid minder werd, opgetreden als presentator van de kerstconcerten van Orpheus. “Daar heb ik altijd veel werk van gemaakt”, zegt hij.

“Muziek blijft eeuwig”, doceert de oud-pastor en voormalig leraar tussen de muzikale bedrijven door in de Ewaldenkerk. En dat blijkt maar weer eens tijdens de sprankelende uitvoering van de bevlogen zangers en zangeressen. Zij lijken vergroeid met dirigent Maarten-Jan Dongelmans, die zijn verhoging vóór het koor zwaarder teistert dan een gemiddelde Nederlandse aardbeving. Je zou haast zeggen: die restauratiesteigers in de Ewaldenkerk staan er anno 2007 niet voor niets.

Erelid pater Heuft is niet de enige die al jarenlang betrokken is bij het koor. Diverse jubilarissen komen voor Kruisbergens camera aan het woord. Fien Barten (40 jaar lid) looft de onderlinge vriendschap van de koorleden. Frans Lewiszong (ook 40 jaar ‘meezinger’) vertelt dat een broer, een zus en zijn vader óók al deel uitmaakten van de zangvereniging. En 25-jarig jubilaris Frans van Hulst prijst de mooie kerkelijke en andere liederen die Orpheus op het repertoire heeft staan.

En dan is er Mien van den Heuvel, die eveneens een kwart eeuw lid is. Ze zingt ook in twee andere koren, “Maar Orpheus is natuurlijk niet te vergelijken met een kerkkoor of een smartlappenkoor.” Want, zo vult haar jaargenoot Lambert Lamers aan: “Dit is één van de mooiste koren uit de streek.”

Jo van Zoelen memoreert de vele successen van het hoogbejaarde, in 1849 opgerichte Orpheus in binnen- en buitenland: niet zelden op fameuze podia. Niet voor niets staat voorzitter Ad Habets op deze muzikale feestdag glimmend van trots de felicitaties in ontvangst te nemen.

Erelid-maar-geen-lid pater Wouter Heuft zal ‘zijn’ muziekgezelschap trouw blijven, zo laat hij weten. “Als er wat te doen is, probeer ik er altijd bij te zijn.”