Groot feest jarig Klosterhufke Deest (2007)

Fietst er ineens een bakker het schoolplein op. En ’t is niet eens een echte bakker, maar de Drutense wethouder Henk van Rensen. Hij komt op die regenachtige dag in 2007 een grote kist met feestbrood brengen. Want ’t Klòsterhûfke in Deest viert z’n 25-jarig bestaan.

En dat betekent groot feest. Een hele week lang is er van alles te beleven in het dorpsschooltje en op het speelplein.
De 140 leerlingen beginnen met een gezamenlijk ontbijt. Dat ze daarvoor een keertje extra vroeg uit hun bed moesten komen, daar heeft het grut maling aan. En datzelfde geldt voor de meesters en juffen.
Directeur Anja Adams bijvoorbeeld stráált. Ze is trots op deze ‘kleine, gezellige school’ en ze vertelt wat voor een bijzondere week eraan zit te komen. Nep-bakker Van Rensen is al even blij: op school moet je elke gelegenheid te baat nemen om een feestje te bouwen, verzekert hij. “Zeker als de school in een dorp als dit z’n 25-jarig bestaan viert.”
Van Rensen heeft zelf ooit in Deest gewoond. “Een harmonieus en sociaal dorp waar veel wordt gedaan aan de onderlinge contacten en de leefbaarheid”, klinkt het vanonder z’n hagelwitte bakkersmuts.
Ook de schooljeugd is blij. Niet alleen vanwege de feestweek, maar ook omdat ze zo’n plezier hebben op ’t Klòsterhûfke. “Een heel leuke school”, zo klinkt het.
Juf Igni Bergers is eveneens verknocht aan het Deester schooltje, anders had ze het er geen 25 jaar volgehouden. Jawel: ze is al sinds de opening aan de school verbonden. En ook dat gaan de kinderen deze week vieren.
Dan heb je natuurlijk altijd baas boven baas: Harry Levelink. Hij gaf in 1974 al les aan de voormalige Aloysiusschool, de ‘jongensschool’, zeggen de ouderen in het dorp. Deze lagere school fuseerde in 1981 met de voormalige H. Hartschool en de twee kleuterscholen tot basisschool ’t Klòsterhûfke.
Tja, en wat doe je nog meer tijdens een jubileumfeest…
Ballonnen oplaten? Nou, vergeet het maar. Het regent zo hard dat de ballonnen te zwaar worden en niet omhoog gaan.
Gelderlanderfotograaf Jan Rikken denkt dat er wat anders aan de hand is: “Volgens mij hebben ze er lachgas in gedaan…”