Rotondekunst (2007)

Maas en Walers en regelmatige voorbijgangers zijn intussen al lang gewend aan het ‘vee’ op twee van de rotondes in de Van Heemstraweg: paarden steken fier de kop omhoog in Dreumel en in Beneden-Leeuwen grazen koeien onverstoord tussen het omtrekkende verkeer.
Dat gebeurt al sinds het jaar 2006. Toen werd het eerste resultaat van het project ‘Rotondekunst’ onthuld. Bij Dreumel.
Wethouder Jos van Gruijthuijsen kweet zich van die taak; hij trok wat flinke lappen landbouwplastic weg, waarop een stel ijzeren paarden zichtbaar werd.
Beeldend kunstenaar Martin van Steenbergen is de schepper van het kunstig vormgegeven vee op beide rotondes. ”De opdracht was: maak kunst met een kleine ‘k’, niet te hoogdravend en toegankelijk voor iedereen”, zegt hij voor de camera van Jos Kruisbergen. Hij heeft zich laten leiden door de plattelandsgemeente die West Maas en Waal is. Grote delen van de Maas en Waalweg lijken als het ware door de weilanden te lopen en die rotondes zijn in feite óók kleine, ronde weitjes. Daar hoort vee in te lopen.”
Inwoners van de gemeente hebben via een inspraakcommissie mee kunnen praten over de kunstplannen. Commissiewoordvoerder Will Bunnik is best tevreden met het resultaat. Alleen had hij graag gezien dat meteen ook alle andere rotondes in de Van Heemstraweg op deze manier waren opgeleukt. Maar daar was geen geld voor.
Ook wethouder Van Gruijthuijsen vindt dat jammer. Maar ooit zal het wel eens gebeuren, denkt hij. Hoe dan ook: er is met beperkte middelen een mooie aanzet gegeven. “Dit soort zaken moet je langzaam oppakken.” Hij ziet deze vorm van kunstzinnige versiering niet alleen als manier om de gemeente een aantrekkelijker gezicht te geven, maar vooral ook als een project ter ondersteuning van het toerisme.
In het filmpje laten Jos Kruisbergen en Geert Megens ook nog wat fragmenten zien over de ‘bouw’ van de kunstwerken en de plaatsing ervan.