Open Monumentendag (2007)

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

Monumentendag: mijmeren over vroeger (2007)

Door Ruud Stoeten

Hoeveel mensen zouden nog weten dat het sluizencomplex tussen Lith en Alphen al in de jaren dertig van de vorige eeuw is aangelegd? Puur handwerk was het. Honderden mensen waren jarenlang in de weer met schop en kruiwagen. Het was ploeteren, maar er werd niet geklaagd. In die armoedige crisistijd waren de arbeiders al lang blij dat ze een karig loon bij elkaar konden schrapen, daar aan de boorden van de Maas.

‘Gebouwen uit de twintigste eeuw’ was het motto van de jaarlijkse Monumentendag 2007. Onze cineast Jos Kruisbergen trok door de streek en tekende aan de hand van dit thema tal van herinneringen op. Niet alleen over het Lithse sluis- en stuwcomplex, maar ook over oude boerderijen. Over het melken – toen nog – in de wei, uiteraard met de hand. Over de branden in Dreumel en de wederopbouw van het dorp. Over de gevolgen van de ruilverkaveling. Kruisbergen versierde zijn reportage met historische foto’s en filmbeelden en liet verraste bezoekers aan het woord: “Goh, wat zag de Maasdijk er vroeger anders uit…”

In Alphen was rond die Monumentendag een tentoonstelling op touw gezet over de historische Lithse waterwerken. Maya van Os vertelt er alles over en Piet van Rossum voelt zich weer even de sluiswachter van vroeger. In Dreumel halen Jos van Koolwijk en Harry Reuser oude herinneringen op. Victor Vermeulen vertelt over het boerenleven van toen. Natuurlijk wordt er even gesmuld van een stuk appeltaart met slagroom bij molenaar Yeg Li in Alphen.

En oud-bewoners van de polders als Lambert en Mien van Leeuwen mijmeren wat na over de tijd van toen. Een móeilijke tijd, dat wel. Maar het boerenleven van vandaag is ook niet alles, benadrukt Lambert. De bedrijven worden steeds omvangrijker terwijl steeds minder mensen hun brood verdienen in de agrarische sector. “Het kan tegenwoordig niet groot genoeg”, zegt hij een tikkeltje mismoedig. “Vroeger was het toch allemaal véél mooier…”