Vestingstedendagen Megen (2007)

Daverende kanonschoten, geknal van hoogbejaarde voorladers, strijdlustig gezang van ferme krijgsmakkers, wapperende banieren, trappelende paarden: ze maakten méér dan indruk tijdens het hoogtepunt van de Vestingstedendagen in Megen. Maar de vrolijkheid overheerste toch in het stadje aan de Brabantse kant van de Maas, dat zich geheel in een Middeleeuwse vermomming had gestoken: vlaggen wapperden, een kleurrijke optocht trok door de historische straten; oude volksspelen herleefden, minstrelen kweelden hun liederen en artiesten van allerlei pluimage lieten hun kunsten zien.

Megen was 650 jaar stad op deze mooie zondag in juni 1977. Filmkunstenaar Jos Kruisbergen stak de Maas over en ging vier, vijf eeuwen mee terug in de tijd. Hij legde het sfeertje van toen op indrukwekkende wijze vast, bijgestaan door zijn geluidsman Geert Megens.
Elders op deze website is een filmpje te zien over de voorpret rond het feest. Daarin wordt met name de wedergeboorte van de Servatiusprocessie belicht. Webmaster Piet van Ballegooy heeft nu ook Kruisbergens beelden van de Vestingstedendagen op deze site gezet.
Te zien (en te horen) is hoe gildebroeders uit soms verre contreien deftig lopen te doen en met hun kanonnen en geweren in de weer zijn. Commandant Patrick van Rijn van de Bergse Batterij uit Geertruidenberg legt precies uit wat de taak van die schutterijen in een ver verleden was: het op afstand houden van vijandelijke Spanjaarden, in naam van Prins Maurits.
Het miniatuurstadje is volgestroomd met middeleeuws verklede inwoners en een massa buitenlui van elders. Ze vinden het allemaal prachtig. “Nu zien onze kinderen ook eens in levende lijve wat er in de Tachtigjarige Oorlog gebeurd is”, zo valt te beluisteren. “Da’s beter dan geschiedenis leren uit een boekje.”
Voorzitter Michel Westra van Megen 650 jaar Stad vertelt hoeveel voorbereiding de festiviteiten hebben gevergd: er zijn maar liefst zestien werkgroepen en honderden vrijwilligers mee bezig geweest.
Het resultaat mag er zijn. Het stadje, dat sinds eind vorige eeuw deel uitmaakt van de gemeente Oss, staat bol van de feestelijkheden. Op elke straathoek is wel wat anders te zien of te horen.
Ook burgemeester Herman Klitsie is onder de indruk. “Megen laat zich van zijn mooiste kant zien”, constateert hij. “Van mij mag dit best worden herhaald.” De eerste burger van Oss benadrukt in het filmpje dat het belangrijk is om historische zaken tot leven te brengen. “De geschiedenis is een onderdeel van onze maatschappij. “We moeten ons verleden koesteren om iets van onze toekomst te kunnen maken.”
Maar, laat de burgemeester weten: “Het mag ook best gewoon gezellig zijn.”
En dat is ’t. Een klein Megens meisje in een prachtig middeleeuwse jurkje maakt wat foto’s met haar wegwerpcamera. Twee tijdperken ontmoeten elkaar…