De jeugd dat is Wamel (2018)

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

De jeugd, dàt is Wamel! (2018)

Door Ruud Stoeten

Trots is hij op de jongeren uit zijn dorp. “De jeugd, dà’s Wamel”, zegt Hans van Weerdenburg. “Daar ben ik zó trots op.” Hij wijst op zijn arm: “Kijk, daar gaan me de haren van overeind staan. Kippenvel!”

Hij heeft het over de jongeren die samen optrekken in de Bootspotvereniging ’t Wamels Kwartiertje. In plaats van maar wat rond te hangen zoeken die voortdurend naar manieren om hun dorpsgenoten te vermaken. Begin juni bijvoorbeeld traden ze met een heel bijzonder hoogstandje naar buiten: de bouw van een enorme schans, die eind juni het middelpunt zal zijn van de manifestatie Schuif ‘m erin: een afgeleide van het succesvolle Tobbedansen van vorig jaar.

Bootspotter Maarten Koolhout legt het uit voor de camera van Jos Kruisbergen: “Het wordt de deelnemers gemakkelijk gemaakt. Ze hoeven alleen maar zwemkleding aan. Via de schans glijden ze op een bodyboard de Wiel in, waar ze dan zo snel mogelijk een bel moeten luiden.”

Het bouwen van die 24 meter lange schans is een hele klus. Met behulp van loodzware betonblokken en een stel door Jordi de Haas aan elkaar gelaste stalen balken wordt een constructie in elkaar gezet, die zich ‘automatisch’ aanpast aan de variërende waterhoogte in de Waal en dus ook de Buitenwiel. De komende dagen wordt er bezijden de Waalbandijk ook nog eens een ‘tokkelbaan’ aangelegd, waaraan de deelnemers met een enorme snelheid een meter of tachtig over het water kunnen afleggen.

Kortom: het kan op 29 en 30 juni niets anders worden dan een geweldig feest. Alleen al de bouw van de schans trok een hoop mensen. Toeristen op fietsen en huursolexen moesten geduldig wachten tot de stalen balken waren afgeladen. Niemand vond het erg. Een Belgische dame was zelfs vol lof toen ze hoorde waar de jongeren mee bezig waren. “Mooi is dat, samen bezig zijn met van alles. Wij noemen dat in België ambiance.”

De automobilisten die zich vastreden op de wegblokkade, deden evenmin moeilijk. Wie geen tijd had om te blijven kijken, maakte rechtsomkeert. Zo konden ze vast wennen aan eind juni, want dan komt er een paar dagen lang ècht geen kip meer doorheen, daar op de Waalbandijk.

Schuif ‘m erin is het zoveelste initiatief waarmee de Bootspotvereniging met veel inzet aan de weg timmert om anderen te vermaken. Veel ‘leden’ hebben een baan en moeten er vrije tijd voor opnemen en als dat niet gaat komen ze ’s avonds en in de weekenden in actie.

Jos Kruisbergen kent zijn makkers van de ’t Wamels Kwartiertje heel goed. Hij filmde ze al toen ze nog op de basisschool zaten. In het verleden waren ze met enige regelmaat op de landelijke televisie te zien. Die ‘bijna bekende Nederlanders’ zijn in de loop van de tijd flink gegroeid; sommigen zijn intussen zelf vader geworden. Maar ze blijven doorgaan met hun activiteiten. En daar zijn jong- en oud-Wamel heel blij mee.