Pleinpop Alphen Hier wil ik sterven (2018)

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

 

Door Ruud Stoeten:

Pax Christi-leerlingen omarmen Pleinpop

Zouden ze daar in Alphen wel in de gaten hebben hoe uniek hun petieterige dorpje aan de Maas is? Met krap 1600 inwoners slaagden ze er ook dit jaar weer in om 150 vrijwilligers bij elkaar te krijgen. Die stroopten met z’n allen de mouwen op en bouwden een feestje van jewelste: Pleinpop 2018.

In een enorme tent speelde zich drie aprildagen lang een muziekfestival af, waar duizenden mensen uit de regio en daarbuiten het grootste plezier hadden. En denk nou niet dat er alleen jongeren op af kwamen; zelfs hoogbejaarden haalden er hun hart op. “Ik ben zó trots”, verzuchtte de 82-jarige Mien de Leeuw voor de camera van Jos Kruisbergen. “Hier wil ik sterven”, grapte ze.

Cineast Jos Kruisbergen filmde al eerder op Pleinpop. Hij is diep onder de indruk van de tomeloze vrijwilligers-inzet. Die heeft het anno 2018 opnieuw mogelijk gemaakt dat liefhebbers voor een betaalbaar prijsje konden komen kijken en luisteren naar topartiesten als onder anderen Dennie Christian, Gerard Joling, André Hazes, Bløf, Jannes en de Edwin Evers Band.

Twee leerlingen van het Pax Christi College hebben het vergrootglas boven het muziekfeest gehouden. Zij hadden van hun leraar Marc Christiaans een opdracht gekregen voor het vak CKV (Culturele en Kunstzinnige Vorming). In hun cultuurproject willen de leerlingen laten zien waarom een klein dorpje als Alphen in staat is jaarlijks zo’n mega-manifestatie te organiseren. Eén van die knapen is ‘toevallig’ een kleinzoon van Jos Kruisbergen. De filmmaker was graag bereid om allerlei aspecten van het festival in beeld en geluid vast te leggen. Kruisbergen werd bijgestaan door een andere kleinzoon, Thymen Schippers, die mooie filmbeelden maakte op het podium.

Het resultaat mag er zijn: het is te zien op de website van Tweestromenland in Beeld en Geluid: www.2bg.nl

In het filmverhaal komen tal van mensen aan het woord. Neem nou de West Maas en Waalse burgemeester Vincent van Neerbos. “Een prachtige promotie voor Alphen, voor heel West Maas en Waal”, vindt hij van Pleinpop. “Dit laat zien waartoe een klein dorp in staat is, wat samenwerking tot stand kan brengen.” Pleinpop-voorzitter Willie Appeldoorn: “Juist door die vrijwillige en dus kostenloze inzet is het voor ons mogelijk om topartiesten in te huren.”

En ook die artiesten zijn vol lof. Edwin Evers en Dennie Christian zijn diep onder de indruk van de vrijwilligers-inzet. En Gerard Joling zegt: “Geweldige sfeer, de organisatie is top!”