Lente in Maas en Waal… daar word je stil van (2018)

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

Lente in Maas en Waal… daar word je stil van

Door Ruud Stoeten

Ja, daar word je even stil van. Lente in Maas en Waal. Je ruikt ‘m, die lente. En vooral: je ziet ‘m, overal om je heen. En als de lente geluid kon maken, dan zou je ‘m horen: als een wonderschone aria die je toedekt als een deken. Met soms een verre roep van koekoek of lijster.

Kijk wat die lente met je doet. Jos Kruisbergen heeft ervoor gezorgd dat ‘ie keer op keer opnieuw kan worden bekeken. Zijn filmimpressie is een uitnodiging om de natuur in te gaan en deel te worden van de lente.

Je hoort de golven klotsen op de veerstoep. Ziet de pontjes en allerlei andere bootjes varen over Waal, de Maas en de plassen van De Gouden Ham. Moeder en dochter Schaap knabbelen grasjes in hun wei. En ineens is daar een complete mensenfamilie die een stelletje uitheemse alpaca’s aan het uitlaten is, alsof het hondjes zijn en niet van die kamelige wolbalen.

De dijken verdrinken in uitbundig bruisend fluitenkruid dat lieflijk lijkt te dansen met de vriendelijk knikkende paardenbloem, gadegeslagen door stekelige witgekuifde meidoornstruiken.

Pittoreske dorpjes liggen verscholen tussen pril groen; spitse kerktorens en molens gluren er net bovenuit. En het mensenvolk geniet. Stappend, fietsend, varend, rennend, te paard. Maas en Waal, jawel, het ligt vlakbij de hemel, vooral als het lente is. Kijk maar…