Prinses Trea (1996)

Alphen is maar een piepklein Maasdorpje, maar het had in 1996 toch maar mooi een primeur. Geen prins carnaval deze keer, maar een prinses. En wát voor eentje: Prinses Trea. Cineast Jos Kruisbergen volgde haar en maakte van zijn filmbeelden een documentaire. Het clipje hieronder geeft al vast een indruk.

Sjaak Terken, toen nog pastoor in Alphen, steekt zijn vreugde vanwege de vrouwelijke benoeming niet onder stoelen of banken. Hij zegt het niet met zoveel woorden, maar misschien is hij wel een tikkeltje jaloers dat zijn kerk wat dat betreft een beetje achter loopt: “Prachtig dat ook vrouwen hiervoor in aanmerking komen. Dat past in deze tijd”, zegt hij voor de camera van Jos Kruisbergen.
In het clipje zijn beelden te zien van allerlei carnavalsactiviteiten in ’t Plèkgat zoals Alphen tijdens de dolle dagen heet: het bezoek aan ouderen en zieken, dat traditiegetrouw vergezeld gaat van een fruitig geschenk; het kindercarnaval, de optocht, muziek en uiteraard enig vreugdevol gehos.
Vanzelfsprekend komt de heerseres van ’t Plèkgat goed uit de verf: een mooie meid in een sjieke glanzend blauwe jurk en getooid met een schitterend diadeem. Bovendien blijkt ze uitstekend van de tongriem te zijn gesneden. Haar motto: “Mensen blij maken.”
En dan wel: àlle mensen, van piepjong tot stokoud.