Waelwickfestijn (2014)

Jos Kruisbergen heeft zich laten onderdompelen in het Ewijkse feestgedruis. De jaarlijkse braderie, onderdeel van het fameuze Waelwickfestijn, kan wat onze filmkunstenaar betreft niet meer stuk. Hoewel: wie goed luistert hoort de geruchten: de Vrienden van het verpleeghuis Waelwick hebben plannen om met hun jaarlijkse folkloristische evenement te stoppen.

Beunings burgemeester Carol van Eert zou het doodzonde vinden. “Wie pakt dit feest weer op? “, verzucht hij op de eerste junidag van 2014 tegenover cineast Jos Kruisbergen. “Dit kan toch niet de laatste keer zijn? Het feest zet Ewijk, Beuningen en heel Maas en Waal op de kaart! Hiermee stoppen, dat zou ongelooflijk jammer zijn.”
Want de Waelwick-braderie is niet alleen een ‘ons kent ons’ van de 3500 inwoners van Ewijk. ’t Is meer dan alleen een uiting van saamhorigheid. Het is een traditie waar het hele dorp en de wijde omgeving nu al 25 jaar telkens weer naar uit zien. Vraag maar rond, zoals Jos Kruisbergen heeft gedaan: iedereen, maar dan ook iedereen vindt het een prachtfeest.
Met kraampjes vol koopwaar, maar vooral ook: een boeiende blik in het verleden in de vorm van een pracht-optocht door het dorp. Euwick op aauwe wielen, noemen ze dat in Maas en Waal. Jos Kruisbergen laat het zien in zijn filmreportage: ouwe karren, getrokken door immense boerenknollen, trekken voorbij. Zo ook de bokkenwagen. En daadwerkelijk met levende have gevulde antieke kinderwagens. Je ziet hoe de huisvrouw vroeger de was deed en de schone spullen uitstalde op de bleek: een strak gazonnetje nabij de waslijn. Koetsen volgen, een melkkar vol glimmende tuiten. De karren van de bakker, de groentenman, de olieboer en de slager, het schoolklasje van meester Van Thiel. En tussendoor lopen de pastoor en de veldwachter met daarachter het gilde en zijn muzikanten.
Er staat ook een enorme 21e eeuwse bouwkraan: wie geluk en wat centen heeft, mag in het bakje mee naar boven om het feest vanaf een hoogte van wel 50 meter te bekijken.
Er wordt gedronken, gezongen, gedanst en gegeten van heerlijke krentewegge. Voorzitter Arno Spin van het Waelwickfestijn is tevreden. Maar liefst 80 vrijwilligers hebben meegewerkt aan deze 25e jubileumeditie. En die heeft opnieuw een leuk geldsommetje opgebracht om leuke dingen te kunnen doen met de bewoners van het Ewijkse verpleeghuis.
Want daar was ’t vanaf het eerste uur om begonnen. Nellie Janssen weet er nog alles van. Zij was vrijwel vanaf de beginjaren bij het befaamde jaarfeest betrokken en vertelt daar graag over voor de camera van Jos Kuisbergen.
Die heeft, heel toevallig, op diezelfde eerste juni meteen ook maar een ander Ewijks feestje vastgelegd: de Eerste Communie van vijftien kinderen uit het dorp, die plechtig de mooi versierde parochiekerk binnenschrijden. Terwijl de torenklokken feestelijk beieren.