Muziekfestival zet Maas en Waal op de kaart (2014)

Maas en Waal is méér dan boomgaarden met appels en peren, weilanden en water. Burgemeester Thomas Steenkamp constateerde dat tijdens het derde muziekfestival Maas en Waal Muzikaal. Wamel stond in het weekeinde van 21 en 22 juni bol van de cultuur.

Onze filmkunstenaar Jos Kruisbergen kon het niet laten: hij maakte een korte documentaire van het evenement, die te zien is op de website van Tweestromenland in Beeld en Geluid: www.2bg.nl. Dat karwei is hem niet in de kouwe kleren gaan zitten. Zo moest hij een paar maal met volle (film)bepakking de toren van de protestantse kerk beklimmen: een eerste keer toen Rem van Maurik (al 48 jaar koster) de feestvlag ophing, en een tweede keer om het trompetgeschal vanaf de torentrans vast te leggen.
En daar bleef het niet bij. Samen met geluidsman Geert Megens trok hij door het dorp om de sfeer via zijn lens op te zuigen. Hij stelde zich op tussen de schilderijen van kunstenaar Gerrit van Meurs, die Lonneke Kruisbergen (jawel, de dochter van…) in zijn atelier te gast had. Lonneke is een topzangeres die allerlei prijzen heeft gewonnen en dat liet ze horen ook, én zien. En uiteraard was er prachtige orgelmuziek in de protestantse kerk. In de tussentijd ontsnapten er vanuit de katholieke parochiekerk meeslepende Hongaarse klanken.
Slagwerkers waren er, egerländer muzikanten, een studentenorkestje uit Wageningen. En net als Lonneke Kruisbergen is ook koster Rem van Maurik aan de Wamelse klei ontsproten. Deze tenor maakt deel uit van wel drie koren. Die traden allemaal op tijdens het festival. De bezoekers genoten van zijn stem en die van anderen.
Véél anderen, want wel veertig muziekgezelschappen namen deel aan dit jaarlijkse evenement. Voorzitter Thijs van den Hark van de organiserende Harmonie Koningin Wilhelmina is daar blij mee. “Veel gezelschappen zoeken een podium om op te kunnen treden. Ook naar hen toe vervullen we dus een belangrijke rol”, zegt hij.
De voorzitter vertelt dat hij en zijn harmonie zijn begonnen met het verder uitbouwen van het jaarfeest. Dus niet een feest met alleen muziek, maar méér: kraampjes met kunst in het dorpshart, open huis bij kunstenaars en zelfs het optreden van een cabaretier: Wamelnaar Twan Janssen. Een en ander verraadt al een beetje dat Maas en Waal Muzikaal een blijvertje is. Voorzitter Van den Hark: “We gaan ermee door, net zo lang als de bevolking en het bedrijfsleven ons blijven steunen.”
De kleine Niels van Beem is diep onder de indruk van het feest. “Wat vond je nou het mooist?” vraagt Jos Kruisbergen hem. Het manneke antwoordt zonder aarzelen: “Álles…!”