Lauwe on Light (2014)

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

Lauwe on Light. Het jaarlijkse lichtfeest in Beneden-Leeuwen heeft een gouden randje gekregen. Of eigenlijk: een veelkleurig randje. Het jaarlijkse lampjesfestijn was een beetje aan het insukkelen, vonden de organisatoren van de plaatselijke ondernemersvereniging. Nog steeds erg leuk, dat wel, maar het werd tijd voor wat nieuws, zo klonk het.

En ja, plaatselijk computer- en videotechnicus Theo Kooijmans kwam met een oplossing. Met een nieuw concept, zoals dat zo mooi heet. Het gevolg: Lauwe on Light wordt rond de jaarwisseling van 2014-2015 opgeluisterd met een heuse lasershow. Daarmee wordt de plaatselijke parochiekerk het stralende middelpunt van allerlei gebeurtenissen die te maken hebben met de levenscyclus: huwelijk, geboorte en dood. Kooijmans’ dochter Sabrina, studente Comic Design, ontwierp verschillende scènes waarmee de kerk in de donkere uren wordt aangelicht. Het ene moment zweven er engelachtige bruiden rond de toren; even later zijn er lachende en huilende babygezichtjes te zien (en te horen!) rond het uurwerk in de spits. Dan weer zitten honden en katten elkaar achterna. En dan is er, met een knipoog, de dood in de vorm van een macabere dans van skeletten. De scènes worden afgewisseld met momenten van sneeuwval, dansende kinderen, ijspegels en kindertekeningen.
Cineast Jos Kruisbergen heeft het allemaal op film vastgelegd. Opnieuw werd hij daarbij geassisteerd door zijn nog piepjonge kleinzoon Thymen Schippers. Die heeft nog niet zo lang geleden een hoofdrol gespeeld in een korte documentaire van Kruisbergen over de betekenis van de waterhuishouding voor het Rivierenland. Thymen hielp met het sjouwen van filmapparatuur, hij mocht vertellen wat hij mooi vond om in de reportage vast te leggen en hij lette op details.
Wie na het bekijken van de kerkelijke lichtshow nog niet voldoende van het licht heeft gezien, kan ook nog een prachtige Kooijmans-lasershow bekijken bij de Wiel. Of gewoon door het dorp trekken en de overvloedig aanwezige traditionele Lauwe on Light-feestverlichting bewonderen: van een schitterend aangelichte molen, de met lampjes versierde woningen en winkels en het verlichte treintje. Of even binnenwippen bij Van Hulst Mode, waar kunstenares Diana Bijl bezig is met het schilderen van portretten.