Maas en Waal heeft meer en beter fruit (2003)

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

Appels met peren vergelijken? Dat mag niet, zo zeggen mensen die zeggen dat ze het weten kunnen. Maar onze filmkunstenaar Jos Kruisbergen weet het nóg beter. Hij laat zien dat appel en peer heel goed door één deur kunnen. Nu hangen ze nog als glanzende familiejuwelen in de Maas en Waalse bomen, na de pluk liggen ze broederlijk naast elkaar in overvolle kisten, waarin ze hun reis naar de consument beginnen.
En alleen die aanblik al doet je het water in de mond lopen: blozende appels en peren die stralend groen liggen te wachten tot iemand er de tanden in zet. Wat is er mooier?
Fruitbomen vind je overal: al dan niet gebundeld in boomgaarden. Hoog- en laagstammers wachten op de oogst. Elk vroeg najaar weer. Wist u dat de ‘fruitdichtheid’ in het Land van Maas en Waal het grootst is? Althans: wat appels en peren betreft. Groter nog dan in de Betuwe? En de kwaliteit van dat fruit doet er helemaal niets voor onder. Integendeel: “Maas en Waal biedt méér en beter fruit”, zegt de West Maas en Waalse burgemeester Steenkamp voorzichtig (want hij wil vooral de Overwaalse gebiedsdelen niet kwetsen) voor Jos Kruisbergens camera. Het oogstfeest in dit filmpje is trouwens al opgenomen in 2003. Jos Kruisbergen kwam de beelden onlangs tegen bij het samenstellen van ons nieuwe digitale archief. Nu anno 2015 de oogsttijd wéér is aangebroken, is het aardig om dit stukje historie nog even boven water te halen.
Centraal in het filmpje staan de activiteiten van de Maas en Waalse fruit-promotiegroep van ‘Gastvrij Maas en Waal’, die destijds vol trots het startsein gaf voor de appels- en peren-promotiecampagne. Hubert Tromp van die organisatie laat weten dat zijn club er alles aan doet om Maas en Waal in het zonnetje te zetten als aantrekkelijk gebied om te wonen, te werken en te recreëren. En ook de Drutense wethouder Tonnie van den Broek noemt het fruit (“een topproduct!”) in één adem met begrippen als toerisme en recreatie. De Beuningse wethouder Henk Peereboom (jawel!) onthult dat hij zich al vanaf zijn vroege jeugd jaarlijks met de fruitpluk heeft beziggehouden.
Cineast Jos Kruisbergen laat zien hoe fruit geplukt dient te worden: de steeltjes moeten eraan blijven zitten, want anders belanden ze bij het beschadigde fruit dat tot appelmoes en perensap wordt verwerkt. De vruchten komen in grote kisten terecht. Die worden aan elkaar gekoppeld en er gaat een trekker voor. Dan verlaat de ‘fruittrein’ de boomgaard, op weg naar veiling, winkel en consument.
Deze keer krijgt supermarkt Loeffen in Winssen de eer om als eerste te worden bevoorraad. Menno Loeffen verkoopt het hele seizoen lang voornamelijk fruit uit eigen streek, vandaar. Loeffen maakte er in 2003 een mooi feestje van: met trekzakmuziek en gratis snoepen van het rode en groene lekkers.