Monumentendag (2003)

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

door Bas van der Hoeven

Monumentendag 2003

Achthonderd jaar geleden werd – voor zover bekend – de eerste molen in Nederland gebouwd. De door de wind gedreven machine werd, vanaf zo’n duizend jaar voor Christus, al in China gebruikt.  In Nederland maalden ze eeuwenlang meel, zaagden hout en pompten water weg. Dankzij dat laatste proces kon de waterstand in het Land van Maas en Waal worden geregeld, onland werd daardoor vruchtbaar bouwland.

Met recht is de door stoommachine en motoren overbodig geworden windmolen een monument van menselijk vernuft. Het zijn ook opvallende landmarks in de polder, terecht dus dat tijdens Monumentendag de meeste molens draaien en toegankelijk zijn voor publiek.

En als iets open is, is Jos Kruisbergen er als de kippen bij. Bij een molen om de machtige wieken, de stoere tandraderen en de vernuftige hijsinstallatie op camera vast te leggen, en ook de bezoekers groot en klein.

Bijvoorbeeld het gitaarduo Karin Schep en Astrid van Liessum. Dat speelt op Monumentendag 2003 en is dus inmiddels achttien jaar ouder. Dat geldt ook voor Joske en Walter Dekkers. Zij op accordeon, hij op gitaar, vermaken ze de passanten op de dijk met klassieke klanken.

Vooral voor de lol en het applaus, maar na een tip van een voorbijgangster hebben ze een hoed neer gelegd en ‘veel geld verdiend’. Benieuwd of de vier jonge talenten inmiddels kunnen leven van hun hobby; het maken van ‘monumentale’ muziek.

Nu te zien op 2bg: Monumentendag 2003