Prikkend hooikampioenschap (2007)

Voor de duizenden toeschouwers was het duidelijk: hun sexy uitstraling en het gebruik van doping hebben er ongetwijfeld toe bijgedragen dat de ‘Buurtbabes’ hoge ogen gooiden tijdens de eerste Nederlandse Hooikampioenschappen in 2007.

Die werden gehouden op de akkers bij de Henricushoeve in Beneden-Leeuwen, als onderdeel van de jaarlijkse Maas en Waalse oogstdagen.
Ons camerateam volgde het festijn op de voet en maakte een kort filmpje van de hooiwedstrijd-onderdelen. De bevallige Buurtbabes hebben er een hoofdrol in gekregen. De meidengroep maakte er een complete show van. Ze liepen rond te zeulen met hun dopingkoffertje en namen af en toe een stevig glas rosé om tijdens het werk toch maar op de been te blijven. Druk waren ze in de weer met het opbouwen van houten piramides waar het hooi losjes overheen werd verdeeld. Ze maakten prachtige ‘ruiters’ zoals het in vaktaal heet; ondanks de felle concurrentie van vele mannen- en – opvallend –  ook talrijke vrouwengroepen die het gemaaide gewas zodanig moesten opstapelen dat de wind er vrij doorheen kon spelen.
Het gebeurde allemaal op zeer vakkundige wijze, dankzij een eerder gevolgd ’trainingskamp’. Toch hadden wat toekijkende bejaarde agrariërs af en toe wel enige kritiek op de manier waarop tussen de rood-wit geblokte afzettingen aan het oude ambacht ‘ruiterzetten’ gestalte werd gegeven.