Tuinfeest met kabouters (2007)

Wippie, Wuppie, Woppie, Wochie en, jawel, óók de naamgenoot van de bekende Plop. Zij en nog veel meer kabouters bevolkten in het najaar van 2007 de Tuinen van Appeltern. Drie weekeinden lang was het daar groot feest voor ouders en vooral kinderen. Onze cineast Jos Kruisbergen en zijn assistent Geert Megens maakten er een sprookjesachtig filmpje van.

Het hele jaar door is er van alles te beleven in De Tuinen: het enige objectieve voorlichtingsinstituut op dit vlak in Nederland. Die omschrijving lijkt wat saai, maar dat is het allerminst, daar aan de boorden van de Wetering. Je kunt er heerlijk rondkijken in meer dan 200 verschillende voorbeeldtuinen die zijn ingericht op het 22 hectare grote terrein.
Wie van de natuur houdt en daar graag een beetje van wil projecteren in z’n achtertuin, kan er eigenlijk niet omheen. Hoe je smaak ook is: ergens in dat immense tuinenpark klikt het gegarandeerd. Het mooie is, dat meteen duidelijk wordt waar bepaalde planten, beelden, bestrating, vijvers en andere tuinonderdelen verkrijgbaar zijn. De Tuinen van Appeltern blijft daarbij objectief en verwijst door naar tuinontwerpers, hoveniers, kwekers en leveranciers. En wie na het bekijken van al die voorbeeldtuinen nog niet genoeg heeft gezien, kan altijd nog inspiratie opdoen uit stapels foto’s en ontwerpen.
Maar je hoeft niet per se op zoek te zijn naar tuinideeën. Behalve een voorlichtingspark is het ook een belevingspark. Vanaf 1 maart (dan begint het nieuwe tuinseizoen) is er op het enorme complex van alles te doen. Er worden cursussen gegeven, festiviteiten georganiseerd en themaweekeinden op touw gezet.
De Kabouterdagen bijvoorbeeld. In oktober 2007 genoot iedereen er met volle teugen van. De jeugd lachte zich een kriek om de grappen en grollen van de grote groep kabouters die rondtrok. de kinderen luisterden naar kabouterverhaaltjes, deden mee aan speurtochten en andere activiteiten, lieten zich schminken, bakten lekkere broodjes en smikkelden van heerlijke appeltjes. Hun ouders speelden mee, keken rond of genoten op één van de terrasjes van een aangename versnapering.
Jos Kruisbergen en Geert Megens legden het allemaal vast in beeld en geluid en wisselden de kabouterbeelden af met mooie plaatjes van talrijke tuinen.
Zie ook: www.appeltern.nl