Uitmarkt Druten (2005)

Een Uitmarkt in Druten is natuurlijk wel heel wat anders dan die befaamde Amsterdamse grote broer. “Maar toch is het onze eigen Agora-Uitmarkt”, zegt organisator Thijs Vos toch wel een beetje trots voor de camera van Jos Kruisbergen. Die maakte in 1995 een reportage over dat festijn.
Dat speelde zich af in het Drutense cultureel centrum D’n Bogerd en trok drommen belangstellenden. Het was dan ook niet mis wat dat op de planken werd gezet. Alles uit Maas en Waal dat ook maar een beetje met cultuur te maken heeft, presenteerde zich daar. En echt niet alleen vanuit leuke en gezellige kraampjes. Massaal werd er ook aan kunst en cultuur ‘gedaan’.
Neem nou Scarlett Kesselaer, ijverig leerlinge van de Muziekschool. Driemaal in de week heeft ze les en da’s te horen ook. Haar prachtige pianospel wordt afgewisseld met zang, accordeonmuziek, een drumconcert en nog veel meer muzikaals.
De bezoekers luisteren soms ademloos of trekken rond door D’n Bogerd waar de mooiste kunstwerken worden tentoongesteld. De reacties zijn zonder uitzondering positief. “Ik ben een echte Drutense”, zegt iemand. “Maar hier kom ik dingen tegen waarvan ik het bestaan niet kende.”
Zoals de Mail-In van De Driestroom die voor een groot deel wordt gerund door mensen met een verstandelijke handicap. Die hebben een mail- en inpakservice voor bedrijven, verenigingen kunnen er terecht bij de printservice om daar voor een schappelijk prijsje hun clubblad te laten drukken; er worden de fraaiste handgemaakte kaarten verkocht.
Maas en Waal promoten is volgens organisator Thijs Vos één van de meest belangrijke doelstellingen van de Uitmarkt. Dat is ook voor musicoloog Maarten-Jan Dongelmans een belangrijk aspect. Hij dirigeert de befaamde Koninklijke Gemengde Zangvereniging Orpheus, waar hij bijzonder trots op is. Voeling hebben met de mensen, contact hebben met ze, ook dat trekt hem bijzonder aan in de Uitmarkt.
Dongelmans constateert dat het steeds beter gaat met het verenigingsleven. “Er wordt weer meer in groepen gedacht”, zegt hij. “De tijd van het individu is een beetje voorbij. Veel mensen zitten vaak een tikkeltje eenzaam achter hun tv en willen op een gegeven moment toch wat meer omgaan met anderen.”