Wamel gaat heetste dag te lijf met water en ijs (2016)

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

Een feestje bouwen met dat warme weer, het valt niet mee. Hoe hou je nou het best je hoofd koel op de warmste dag van het jaar? Jawel, met water. Water en ijsjes. Wáterijsjes uiteraard. Daar wist de basisschooljeugd van Wamel gedurende die laatste zomervakantieweek van 2016 wel raad mee. Honderden ijsjes werden weg gesmikkeld en tussendoor lag de jeugd meer in het water dan in de zon.

Onze meester-filmer Jos Kruisbergen maakte mooie opnamen tijdens de Kinder Vakantieweek. Die was zoals gebruikelijk een doorslaand succes. Een massa kinderen speelde zich suf, een klein weekje lang. Nadat de hutten van sloophout waren gebouwd, werd het steeds warmer. De vrijwilligers zagen zich genoodzaakt om een aangepast programma te verzorgen. “We hebben vooral erg veel waterspelen op touw gezet”, vertelde Michel Megens. Hij is inmiddels twaalf jaar voorzitter van het vakantiewerk in Wamel, dat anno 2016 eveneens zijn twaalfde verjaardag viert.

Gelukkig zorgden de bomen in het Wamelse park voor flink wat schaduw; voeg daarbij een enorme golf water die werd aangedragen door de mannen van de Dreumelse brandweer en dan kun je zeggen: “Het Is goed toeven hier”, om te spreken met voorzitter Megens.

En water kun je op allerlei manieren toepassen: op de waterglijbaan uiteraard; in een enorm schuimbad, als dichte verkoelende mist via een vernevelaar van de brandweer. En natuurlijk ook in een glaasje, al dan niet aangelengd met ranja.

Daarnaast waren er uiteraard talrijke andere activiteiten. Dekinderen dansten, sprongen, schilderden en hadden plezier. Heel veel plezier, zo lieten ze opgetogen weten voor Jos Kruisbergens camera.

Er hebben 176 kinderen meegedaan aan de vakantieweek; verspreid over de week werden ze bijgestaan door maar liefst 120 vrijwilligers.

Ja, zo is het dorp nu eenmaal: samen iets leuks opbouwen en aan vrijwilligers geen gebrek. “Dat bewijst de saamhorigheid van de Wamelnaren”, zei Michel Megens.

En om met Alicia Markus te spreken: “Jullie hebben het allemaal goed bedacht. Bedankt dat jullie hebben meegeholpen!”