Jongeren zijn echt wel bezig met hun toekomst (2009)

De jeugd van tegenwoordig is zo kwaad nog niet. Die conclusie trok onze filmkunstenaar Jos Kruisbergen nadat hij in 2009 een hete zomerdag had opgetrokken met een handvol Maas en Waalse jongeren. Hij maakte er een boeiende reportage van. Het filmpje laat zien dat de jeugd met van alles bezig is. Bereid is de handen uit de mouwen te steken, nadenkt over zichzelf, de wereld en de toekomst.

Het clubje jongeren dat centraal staat in de reportage, trekt al bij het krieken van de dag op de fiets naar de akkers van de Wamelse tuinder ‘Piet Prei’. Zorgvuldig wordt daar het onkruid weggeschoffeld tussen de bloemkoolplanten. En daarna ontfermen ze zich vakkundig over de aardbeien die onder de felle zon langzaam beginnen bij te kleuren.

Vakantiewerk, voor de jongelui is het niet meer dan vanzelfsprekend: een paar centen verdienen zodat je op vrije momenten ook eens een feestje kunt bouwen.

Op de middag van deze warmste dag van dit jaar volgt Jos Kruisbergen het vijftal naar de boorden van de Waal, waar ze zwemmen, stoeien en naar de meiden lonken.

En tussen de bedrijven door vertellen ze de filmer over alle mogelijke dingen waarmee ze zich bezighouden. Over hun toekomst: bouwkundige worden. Of ambulancechauffeur, verpleegkundige, de horeca in. Misschien wel verder leren. Ze praten over het leven, over sport, over de politiek, over de behoefte aan een feestje zo af en toe. Wat zouden ze bijvoorbeeld graag een eigen jeugdhonk willen: een plekje waar ze mekaar kunnen ontmoeten en een biertje drinken. “We zijn er al zó lang mee bezig, maar het gaat erg stroef. De gemeente ziet het allemaal niet zitten”, mopperen ze.

Ja, in de zomer kun je het wel uithouden, lekker buiten, hier langs de Waal. Maar als het strakjes kouder wordt is het wel leuk om een eigen plekje te hebben. “Je kunt toch niet altijd thuis op de bank blijven zitten?”, zo klinkt het.

Ze hebben best ideeën: een oude bouwkeet op wielen die een plaatsje zou kunnen krijgen aan de Veerweg. Daar heeft niemand er last van. En als het Waalwater dan omhoog komt, kan het hele handeltje worden weggesleept en tijdelijk worden gestald op bijvoorbeeld een boerenerf.

Of het daar ooit van komt? De jongens hebben er een hard hoofd in. “De gemeente heeft nu eenmaal het laatste woord. Maar die heeft geen haast.” De jongeren wel. Want de zomer snelt voorbij. Nog even en ze zijn te oud voor een jeugdhonk…