Een Glazen Huis? Dat kunnen we in Druten óók! (2017)

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

Een Glazen Huis? Dat kunnen we in Druten óók! (2017)

Door Ruud Stoeten

Een glazen huis in Apeldoorn? Dat kunnen wij hier ook, dachten ze in Maas en Waal. Die dagen vóór Kerst is op de Markt in Druten in ’t klein voor elkaar gebracht wat Serious Request samen met Radio 3 FM in Apeldoorn heeft gedaan: op spraakmakende wijze geld inzamelen voor kinderen in oorlogs- en rampgebieden die door alle ellende werden gescheiden van hun gezin. Het Rode Kruis probeert waar mogelijk voor een hereniging te zorgen. En dat kost een flink kapitaal.

In Druten staan zes, zeven Dj’s van de lokale omroep Extra FM in hun eigen glazen huis met lege magen plaatjes te draaien en klanten te trekken. Klanten mèt geld uiteraard. En het lukt ze, de platenruiters en de talrijke vrijwilligers die hulp bieden, daar op de Markt. Spontaan worden er portemonnees getrokken en als vanzelf ontstaan er allerlei inzamelacties. Zoals die groep kinderen die lege flessen inzamelt en een mooi statiegeldbedrag door de glazen brievenbus naar binnen schuift. Cineast Jos Kruisbergen overviel de Glazen-huisbemanning op de zaterdag voor kerst, 24 uur nadat die zich door de burgemeester had laten opsluiten. Er was toen al meer dan 6000 euro ingezameld. “Dat was ons streefbedrag”, zeggen de muziekmakers trots. “En we moeten nog 24 uur…” Toen de actie werd afgesloten, bleek er een totaalbedrag van € 22.624,74 bij elkaar te zijn vergaard. Daarmee zijn de tijdelijke glazen-huisbewoners vol trots afgereisd om het af te dragen in het ‘hoofdkantoor’ in Apeldoorn.

Daarmee is het doel méér dan bereikt. Lokale radio-grootheden als René van Verseveld, Machteld Walraven en Willem Broecks blijken het goed te hebben gezien: “Wat ze in Apeldoorn doen, kunnen wij hier in Druten óók!