De vlag mag uit: we bestaan 24 jaar (2018)

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

De vlag mag uit: we bestaan 24 jaar

Door Ruud Stoeten

Het is precies 24 jaar geleden dat de stichting Tweestromenland in Beeld en Geluid is opgericht. Cineast Jos Kruisbergen filmt al die jaren als vrijwilliger het wonen werken en leven in ons mooie Rivierengebied. Televisiebonzen vinden dat dit niet alleen uniek is voor Nederland maar misschien wel voor de hele wereld.

Het instituut Tweestromenland in Beeld en Geluid wordt bijgestaan door een stel geweldige Hilversumse adviseurs die er al sinds de dag van de oprichting bij betrokken zijn. Het was de Godfather van de Nederlandse televisie die destijds de aanzet gaf tot de oprichting: Gijs Stappershoef.

Jos Kruisbergen deed toen al veel werk voor landelijke tv-omroepen, maar Stappershoef vond dat hij in het Rivierenland moest gaan filmen om daar stukjes geschiedenis voor de streek te gaan vastleggen. Samen met zijn geluidsman Geert Megens maakte Jos zo’n 80 documentaires en ruim 400 reportages: een prachtig stuk cultureel erfgoed voor nu en later.

En de gemeenschap blijkt het uitermate belangrijk te vinden. Steeds meer scholen, universiteiten waterschapen raadplegen onze website over het wel en wee van onze inwoners. Regelmatig krijgen we verzoeken om ook elders in het land films te komen draaien in schouwburgen en dorpshuizen. Helaas kunnen we niet aan die vragen voldoen. Per slot van rekening bestaat onze stichting uit vrijwilligers: een hechte groep, allemaal fanatieke mensen, maar het belangeloos bezig zijn met zo’n zaak heeft nu eenmaal z’n beperkingen.

 

 

Op de foto is te zien dat Jos Kruisbergen, niet helemaal zonder gevaar, aan het filmen is op de overlopende uiterwaarden van de Waal. De documentaire waarmee hij bezig is krijgt de titel De Waal stapt uit zijn winterbed.

Deze film zal binnenkort te zien zijn op onze donateursdagen.

Donateurs krijgen hiervoor tijdig een uitnodiging.

Maar het hele verhaal wordt gereserveerd voor de donateursavonden: vrijdag 16, zaterdag 17 en zondag 18 februari 2018. Hiervoor kunt u nog niet boeken. Onze donateurs krijgen tijdig bericht via een nieuwsbrief waarin het hele programma van de te vertonen gloednieuwe films zal worden vermeld.