Lauwe on Light (2015)

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

Een groene molen met blauwe wieken. Het feesttreintje van Theo van Ooijen vol lichtslangen, een arrenslee in de dakgoot: Beneden-Leeuwen is magnifiek verlicht in de aanloop naar de feestdagen.

‘Lauwe on Light’ heet het inmiddels vertrouwde lichtfeest, waarvoor heel wat Nederlandse gemeenten hun vingers zouden aflikken. De West Maas en Waalse burgemeester Thomas Steenkamp zei het al toen hij bij wijze van startschot op een verlicht voetenplankje trapte: “Lof voor de gemeenschapszin van de bevolking en de ondernemers”.

Je kunt de eerste burger alleen maar gelijk geven als je kijkt naar de kleurrijke reportage die cineast Jos Kruisbergen erover maakte. Deze keer werd hij geassisteerd door zijn kleinzoon Thymen Schippers. Samen legden ze vast hoe Lauwe ook deze keer heeft uitgepakt. Burgemeester Steenkamp loopt ervan te genieten. Ook zijn huis staat in de spotlights: “Mijn vrouw begint er direct na Sinterklaas al mee. “Maar als je om je heen kijkt, is ze niet de enige…”

Klopt. Lauwe is vanaf het invallen van de duisternis één grote lichtshow. Letterlijk alles baadt er in een vredig licht van méér dan een miljoen lampjes. Hier en daar is zelfs sprake van uitbundigheid. Ga bijvoorbeeld maar eens kijken bij de dorpskerk, waar videospecialist Theo Kooijmans regelmatig voor zinderende licht- en muziekshows zorgt. Af en toe wordt hij bijgestaan door dansers van Studio M, die het licht met hun voeten kunnen manipuleren.

De middenstand heft kosten noch moeite gespaard, zo blijkt tijdens een rondgang door het dorp. Niet alleen met lichtjes, maar ook met verrukkelijke baksels, waaraan menigeen zich tegoed doet, met een kinderkunst-tentoonstelling en knetterende vuurkorven. Hans van Leeuwen, Rinie van Haren en de andere mensen van de Lauwe on Light-organisatie glimmen van trots. “We proberen het elk jaar nóg beter te doen.”

En da’s gelukt, zo knikken de toeschouwers met twinkelende ogen in de lens van Jos Kruisbergens camera.

Zijn filmpje is te zien op de website van Tweestromenland in Beeld en Geluid: www.2bg.nl.

Voor meer informatie over het Beneden-Leeuwense lichtjesfeest: zie www.lauweonlight.nl.

Lauwe on Light 2015