Parcours van Giro in Hernen kleurt roze (2015)

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

De wereld zal op zaterdag 7 mei 2016 wéten dat de gemeente Wijchen het waard is om in te vertoeven. En dat vooral ook het Wijchense kerkdorpje Hernen met z’n ruim 600 inwoners blinkt als een parel. Een róze parel wel te verstaan. Liefst 5000 tulpen zullen er staan te bloeien langs het parcours van de Giro d’Italia.

Alleen de voorbereiding van het feest zorgt nu al voor een hoop plezier, zo blijkt uit een filmreportage van de Maase n Waalse cineast Jos Kruisbergen. Die was erbij toen een dezer dagen de  bollen de grond in gingen langs het stukje Hernen dat de renners volgend jaar mei passeren. Zákken vol.

Initiatiefnemer Hans van Kerkhof woont langs het parcours: op de hoek van de Hernenseweg en de Dreef. En dáár gebeurde het. Jong en oud pootte zich er suf en verkneukelde zich nu al vanwege het uiteindelijk te verwachten resultaat. Ook Wijchens burgemeester Hans Verheijen deed vol overgave mee: zijn ambtsketen glansde in de herfstzon en zijn hele gezicht deed mee.

“Toen ik hoorde dat de Giro door ons dorp zou trekken, ben ik naar het café gestapt om te polsen of we als dorpelingen samen wat op touw zouden kunnen zetten”, zegt Hans van Kerkhof. Hij kreeg meteen een hoop mensen mee en ook de plaatselijke Leefbaarheidsgroep besloot te helpen bij het trekken van het karretje. Ideeën als een dorpspodium tijdens het Girofeest en rondrijdende ponywagens voor de kinderen zullen nog verder worden uitgewerkt. En dan is er straks natuurlijk de tulpenpracht. Die zal door de natuur moeten worden geregeld, want de knollen zitten allemaal al in de grond.

Burgemeester Verheijen ziet het helemaal zitten. “Gewoonlijk kleurt Hernen tijdens belangrijke sportgebeurtenissen oranje, maar Nederland doet volgend jaar niet mee aan het Europees Kampioenschap. Daarom wordt het roze”, zegt hij voor Jos Kruisbergens camera. Wijchens eerste burger meldt trots dat ook de gemeente druk bezig is met de voorbereiding van het wielerfeest. Zo zijn er langs de Drutenseweg al grote bloemenvelden aangelegd; ook die zullen volgend voorjaar bloeien. Roze, uiteraard. Verheijen: “We willen de wereld laten zien hoe prachtig de gemeente Wijchen is.”