Pomona verbindt fruitparadijzen (2015)

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

Zowat een mensenleven lang was het de Hendrikus die ervoor zorgde dat Wamel en Tiel elkaar om de haverklap de hand konden schudden. Hendrikus is echter op 41-jarige leeftijd met pensioen gegaan. Zijn belangrijke taak is overgenomen door een gloednieuw fiets- en voetveer met de sprookjesachtige naam Pomona.

Cineast Jos Kruisbergen was erbij op het moment dat het nieuwe pontje aan zijn taak begon. Hij heeft er een informatieve filmreportage over gemaakt, die kan worden bekeken op de website van Tweestromenland in Beeld in Geluid: www.2bg.nl

Tijdens de openingsplechtigheid vertelde de Tielse wethouder Marcel Melissen vol trots over het roemruchte verleden van de Hendrikus. Degenen die de bijna-watersnood in het begin van de jaren-negentig meemaakten, zullen zich ongetwijfeld herinneren welke taak de Hendrikus had tijdens de evacuatie van duizenden inwoners van het rivierenland. Daarnaast maakte Jos Kruisbergen destijds voor RTL-tv reportages over onder meer het wel en wee van het veer tijdens extreem hoge en lage waterstanden. Die kwamen via RTL ook terecht bij tal van buitenlandse tv-zenders, zodat het pontje over de hele wereld te zien was. Het bootje zette jaarlijks zo’n 150.000 passagiers de Waal over en was daarmee het drukst bevaren pontje van Gelderland.

Pomona verbindt nu voortaan de twee belangrijkste fruitgebieden van Nederland: de Betuwe en het Land van Maas en Waal. De naam van het schuitje is bedacht door Emmie Nuijen uit Culemborg. Pomona klinkt bijzonder maar toch ook zeer vertrouwd: Pomona is de godin van het fruit, “een boomnimf met een perzikzachte huid en een zoete, kersenrode mond”, zo verhaalde Mia Verbeelen, vertelambassadeur 2015. “Pomona laat bloesems bloeien en appels blozen, laat peren begeren en geeft kersen extra pit.”

Pomona is groter en ziet er ook heel anders uit dan haar voorganger: het is een zogeheten voorlader met klep waardoor ook voertuigen als motoren en scooters er op kunnen rijden. Bij elke vaart kunnen er 128 mensen mee. Bovendien heeft het scheepje motoren die een stuk milieuvriendelijker zijn. “We zijn er trots op”, aldus de Tielse wethouder. Zijn gemeente draagt een fors bedrag bij aan de exploitatie van het veer. De ingebruikname gaat noodgedwongen gepaard met wat beknibbelen: de avondvaarten zijn geschrapt omdat die te kostbaar zijn. Het gevolg is dat bezoekers van onder meer het Streekziekenhuis en de Tielse koopavond een omweg moeten maken via de Prins Willem-Alexanderbrug.

Pomona kreeg onder het toeziend oog van Tielse Flipje een heuse champagnedoop met op de achtergrond de oude Hendrikus; de blusboot van de brandweer zorgde voor een sierlijk waterdecor.

Een gedachte over “Pomona verbindt fruitparadijzen (2015)

  1. Pingback: POMONA VERBINDT FRUITPARADIJZEN | Maasenwaalflits &maasenwaalnieuws

Reacties zijn gesloten.