Het mooie Wamel verbindt jong en oud (2016)

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan

Het mooie Wamel verbindt jong en oud
Mooi, die gemeenschapszin in de dorpjes van Maas en Waal. Neem nou Wamel in de winter, luierend in een oksel van de Waaldijk. Gedurende de voorbije feestdagen gebeurde er ineens van alles: de plaatselijke jongeren namen vol goede voornemens een stel hoogbejaarde dorpsgenote op sleeptouw om ze wat mooie momenten aan te bieden. En net op dat moment zorgde de winter voor een sprekend decor: berijpte bomen en bermen, bepoedersneeuwde dijkhellingen en rivieroevers: prachtig. Onze filmkunstenaar Jos Kruisbergen kon het niet laten en legde alles vast, zodat u via de filmbeelden nog even kunt nagenieten. Genieten van een verstilde maagdelijke witte wereld.  Die vele bewonderaars trok: te paard, te voet, per fiets of aan boord van een rivierschip. Anton Pieck zou bijna uit zijn graf herrijzen om die Wamelse winterwereld op zijn befaamde wijze uit te tekenen. Hoewel: Jos Kruisbergen kan er óók wat van!

Het is inmiddels een traditie geworden dat de jonge aanhang van de Wamelse Bootspot Vereniging ’t Wamels Kwartiertje het dorpshart tijdens de feestdagen voorziet van een enorme versierde kerstboom. BSV-woordvoerder Sander Post vertelt voor Jos Kruisbergens camera dat deze keer is besloten om ook wat voor de dorpsoudsten te gaan doen. Zijn club bouwde een feesttent mèt verwarming, kochten allerlei lekkere dingen en lokten een stel hoogbejaarde senioren hun woonstee uit. Dik ingepakt in warme jassen en sjaals werden ze op het overdekte BSV-terras opgevangen. “Een kerstborrel”, was de belofte die in totaal meer dan 800 levensjaren op de been kreeg. Maar er was méér, véél meer, zoals een bak soep en koffie met gebak. En een gezellige sfeer uiteraard. Jong en oud babbelden samen heel wat af. “Wij ouderen hebben vroeger voor de kinderen gezorgd, nu is het even andersom”, constateerde Johan van Aanholt tevreden.

De Bootspotvereniging heeft ervoor gezorgd dat jong en oud op een mooie manier met elkaar werden verbonden. Het maakte Piet Post voor de zoveelste keer trots op zijn dorp. “Je kunt nergens mooier zitten”, verklaarde hij. “En ga je eens een keertje weg, dan kom je toch altijd weer terug….