Denk nou niet dat ze op een regenachtige Koninginnedag in Balgoy bij de pakken neer gaan zitten. Ze bouwen er gewoon hun feestje. “Jammer van het slechte weer”, hoor je in het dorp. “Maar ’t is hartstikke leuk allemaal, heel gezellig.”
En zo is het. Kijk maar eens naar het filmpje dat Jos Kruisbergen en zijn assistent Geert Megens op Koninginnedag 2010 maakten in het piepkleine dorpje aan de Maas.
Ooit vormde Balgoy één geheel met Keent, maar in de jaren 1930-1940 werd de Maas gekanaliseerd. Er kwam letterlijk een watergrens tussen beide dorpen te liggen. Balgoy werd een Wijchens kerkdorp; Keent lag ineens in Brabant.
In Balgoy mopperen ze nog steeds om die gebeurtenis, die van het dorpje letterlijk een gehucht maakte met niet veel meer dan 700 inwoners. Maar: “Het is een lévend gehucht”, zegt voorzitter Piet van Erp van de plaatselijke harmonie Kunst en Vriendschap. Bij alle mogelijke gelegenheden trekt het muziekgezelschap door het dorp. Oók als het regent, zo wordt op deze grauwe Koninginnedag duidelijk. Van Erp: “Dat is hier gewoon een soort van vanzelfsprekendheid.”
Het hele dorp doet mee aan het feest, vertelt Frans Laurant, voorzitter van het plaatselijke Oranjecomité. Kruisbergens film laat het zien: de kinderoptocht met versierde fietsen gaat gewoon door. De spelletjes ook, ze zijn verplaatst naar dorpshuis ’t Ballegoyke. Buiten, in de guurte, bakken de dames poffertjes die gretig aftrek vinden.
En dan zijn er de ballonnen. Het oplaten verloopt niet helemaal zoals was verwacht. Tientallen van die oranje bollen waaien de bomen in. Maar niet getreurd: ze worden met vereende krachten losgemaakt van de takken en alsnog het luchtruim ingezonden.
Koninginnedag 2010 bewijst het maar weer eens: in het lieflijke dorpje Balgoy wonen niet veel mensen. Maar ze vormen een hechte gemeenschap. Piet van Erp: “Dat merk je bij dit soort gelegenheden.”