Muziekclip met Diederick (2006)

De Knalpotten heten ze officieel. Ze rijden taxi en vormen daarnaast een voortreffelijk zangduo. In 2006 besloten de twee meiden om een CD op te nemen ten bate van Kika: Kinderen Kankervrij. Met in de hoofdrol: het leukemiepatiëntje Diederick.
Het werd een doorslaand succes. De carnavalsmeezinger De Taximutsen schalde landelijk door tal van luidsprekers nadat Radio 2, gevolgd door een groot aantal andere landelijke en regionale omroepen, er aandacht aan had besteed. Geen wonder, want het ‘Hey, Hey, ga je met ons mee’ is niet alleen een lekkere meezinger, maar ook het goede doel sprak aan.
Aan het plaatje is door een heleboel vrijwilligers meegewerkt. Die vertellen daarover voor de camera van onze cineast Jos Kruisbergen.
Liedjesmaker Herman Lamers bijvoorbeeld. Hij werd benaderd door Sylvia Banken, één van de ‘Taximutsen’. “Ik kende haar goed omdat ze wel vaker in koortjes meezingt. Sylvia had al een aanzet voort een tekst en vroeg me of ik de muziek wilde schrijven.”Lamers zei meteen ‘ja’ en creëerde een voortreffelijke deun.
Videomaker Piet van Ballegooij (toevallig ook onze webmaster) bood spontaan aan om een mooie clip bij de muziek te maken. Met in de hoofdrol de kleine Diederick Paul uit Wamel. Zijn moeder Jeanine vond het een fantastisch idee om haar jongen te laten figureren in de clip. Vooral vanwege het goede doel: Kika. “Diederick heeft leukemie en is zeer ernstig ziek”, vertelde ze voor de camera van Jos Kruisbergen.
Sylvia Banken en Evita Doornewaard rijden al jarenlang taxi in het Land van Maas en Waal. Vaak krijgen ze ernstig zieke mensen in hun auto. Onder wie de kleine, dappere Diederick die regelmatig op en neer moest worden vervoerd naar het UMC in Utrecht. “Op die manier ontdek je wat het betekent om zo ziek te zijn”, zegt Sylvia. “Het is niet alleen heel erg voor het kind en de ouders, maar ook voor de taxichauffeurs. Het raakt je.”
Jos Kruisbergen filmde mee terwijl Piet van Ballegooij de clip maakte. Tussen de bedrijven door laat onze cineast uiteraard ook Diederick regelmatig aan het woord. De jongen blijkt te genieten en hij straalt als ‘ie het vertelt: “Ik heb achter het stuur gezeten!”
Dan vraagt Diederick of hij het goed heeft gedaan voor de camera van Piet. “Fantástisch”, klinkt het. Diederick grijnst: “Dat ga ik straks aan pappa vertellen!”

Diederick is in september 2006 aan de gevolgen van zijn ziekte overleden.