Winter in Maas en Waal (2006)

Weet u ’t nog? Die mooie winter van het jaar 2006? Op een koude maar zonnige dag heeft Jos Kruisbergen ook nu weer de prachtigste beelden verzameld. Kijki maar eens. Je zou op slag verliefd worden op Maas en Waal, als je dat nog niet was.
Ze glijden voorbij op de tonen van hoornmuziek: verstilde plaatjes, ongerepte sneeuw, gouden zonlicht dat er overheen strijkt. Struiken vol witte watten, ijspegels aan de daken. De versteende Christus op het kerkplein lijkt te zijn bestrooid met poedersuiker.
Het is heerlijk weer om te wandelen, al dan niet met hond. Of om een voorzichtig fietstochtje te maken. Zoals Willem van Teeffelen die al weer op de terugreis is vanaf zijn school aan de overzijde van de Waal in  Kesteren. Geen les vandaag. De meeste leerlingen worden met de auto gebracht, maar op deze dag is de school onbereikbaar: overal staan files.
In het dorp loopt Annelies van de Wert te genieten. Nee, zegt ze, “Ik hoef niet op wintersport. Kijk om je heen: Je eigen Maas en Waal, dichtbij huis, geen verkeersopstoppingen. Gewoon de ski’s onder en lekker Langlaufen…”