Oogstfeesten Maas en Waal (2007)

’t Was een mooie dag in augustus 2007, toen de langste fruittrein ooit door de Maas en Waalse polder toerde. Het grote aantal ‘appelkarretjes’ achter de antieke trekker zorgde voor een geslaagde recordpoging. En meteen werd ook Tiel een beetje de loef afgestoken: het was eigenlijk bijna een mini-fruitcorso dat de duizenden bezoekers van de Maas en Waalse Oogstdagen kregen voorgeschoteld. Compleet met oogstkoningin: de bevallige Marlies Ansen.

Onze filmkunstenaar Jos Kruisbergen en zijn rechterhand Geert Megens maakten al eerder een korte impressie van de Maas en Waalse hooikampioenschappen als belangrijk onderdeel van het oogstfeest. Nu komen ze erop terug met een uitgebreid vervolg.
Inderdaad: die kampioenschappen zijn (wat de dames betreft) gewonnen door het eerste team van de Beneden-Leeuwense Buurtbabes, zoals wij destijds al lieten doorschemeren. Het filmpje laat zien hoe de sexy meiden na afloop van de finalewedstrijden jubelden en juichten, met in de ene hand de felbevochten beker en in de andere een glas met ‘doping’ in de vorm van koel-fonkelende rosé.
Maar het filmpje biedt nog veel meer: beelden van kinderen en grote mensen die spelen, ronddollen of een dutje doen in het hooi, een boer die echte karnemelk karnt en het smakelijke drankje voor vijftig cent per glas verkoopt. Blaasmuzikanten doen hun best en het geluid van de midwinterhoorn klinkt op deze mooie zomerdag klagend over het erf en de akkers van de Beneden-Leeuwense Henricushoeve. Er rijden oude landbouwmachines en ruiters te paard rond en het kleinvee in de tijdelijke kinderboerderij wordt heftig geknuffeld. De lokale omroep is in de weer met het vastleggen van de feestelijke stemming. En in de ‘fruitstraat’ worden de Maas en Waalse oogstproducten op schilderachtige wijze tentoongesteld. Je zou er gewoon trek van krijgen.
De bezoekers vinden het allemaal prachtig. Net zoals de oogstfeest-organisatoren van onder meer de Fruit Promotie Groep en Gastvrij Land van Maas en Waal. En vooral ook de West Maas en Waalse burgemeester Thomas Steenkamp die glimt van enthousiasme. Aan hem zal het niet liggen: de Maas en Waalse Oogstdagen zijn uitgegroeid van mini-feest tot manifestatie en kunnen een toeristische trekker van de eerste orde worden. Steenkamp: “Dit is Maas en Waal op z’n best!”